2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Tüdőrákosok hátrányban a pandémia miatt

Az Egyesült Királyságban 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával további vizsgálatokra küldtek háziorvosaik, írja az Infostart.

A tüdőrák túlélési rátájának javulásában az elmúlt húsz évben elért eredmények veszhetnek el a koronavírus miatt Nagy-Britanniában: a járvány kezdete óta a kezelésekre várók harmada meghalt és az új diagnózisok száma is drámaian visszaesett.

A koronavírus jellemző tünete a köhögés – akárcsak a tüdőráké. Egy felmérés szerint az utóbbi betegségben szenvedők életére, betegségére és kezelésére hatalmas hatása volt a pandémia első hullámának: jól mutatja ezt az, hogy a tavaszi karanténidőszakban az Egyesült Királyságban 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával további vizsgálatokra küldtek háziorvosaik.

Egy jelentés szerint a koronavírusos esetek gyakori előfordulása miatt a háziorvosok sok esetben diagnosztizálhattak félre betegeket, akiknek köhögése rák eredetű volt, ám ők a covidra gyanakodva annyit mondtak nekik: maradjanak otthon.

David Baldwin professzor, a Nottinghami Egyetem légzőszervi specialistája így fogalmazott a Sky Newsnak adott nyilatkozatában: "A tüdőrákkal kezelteknek már legalább egyharmada meghalt a pandémia kezdete óta".

A szakember szerint egyes esetekben nem ismerték fel, hogy tüdőrákkal állnak szemben, másoknál pedig egyenesen koronavírusos halálként könyvelték el azt, amit tumor okozott. Sir Mike Richards, a szigetország onkológiai intézetének korábbi vezetője szerint a betegek egy része addig maradt otthon köhögéssel, amíg állapota jelentősen súlyosbodott. Ennek eredményeképp nagy mértékben megnőtt a tüdőrák késői szakaszában orvosi segítségért fordulók száma, írja az Infostart.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés