hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Tudomány okozta túladagolási járvány?

A tudomány is szerepet játszott abban, hogy közegészségügyi problémává vált a vényköteles fájdalomcsillapítók túladagolása az Egyesült Államokban, derül ki a The New England Journal of Medicine (NEJM) orvostudományi folyóirat honlapján közzétett elemzésből.

Kanadai kutatók kimutatták, hogy az elmúlt évtizedekben tudományos kutatásokban több százszor pontatlanul idéztek egy 1980-ban közzétett levelet, amelynek szerzője, egy bostoni kórház köztiszteletben álló orvosa arról számolt be az amerikai orvostudományi folyóiratban, hogy mintegy 40 ezer, erős fájdalomcsillapítókkal kezelt kórházi beteg közül csupán négyen váltak gyógyszerfüggővé.

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az elmúlt két évtizedben drámai mértékben megnőtt az erős opiáttartalmú fájdalomcsillapítók, köztük az oxikodon felírása a betegeknek az Egyesült Államokban és Kanadában, és 1999 és 2015 között több mint 183 ezer haláleset következett be túladagolás miatt az Egyesült Államokban, jelenleg amerikaiak millió opiátfüggők. A válság részben annak a számlájára írható, hogy az orvosokat megnyugtatta az 1980-as levél arról, alkalmazásuk nyomán csekély a gyógyszerfüggőség kialakulásának a veszélye.

A kanadai kutatók mostani elemzésükben kimutatták, hogy azóta 608 alkalommal idézték a levelet tudományos publikációkban. 439 cikkben, amely referenciaként utalt az 1980-as levélre, a szerzők bizonyítékként idézték a megállapítást, hogy a gyógyszerfüggőség ritka az opiátokkal kezeltek körében. 491 cikk szerzője egyáltalán nem utalt az eredeti levél azon kitételére, hogy a betegeket kórházban kezelték az erős fájdalomcsillapítókkal, és néhány szerző helytelenül mutatta be a levél következtetéseit.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a NEJM-ben 1980-ban publikált levelet "sokat és kritikátlanul idézték mint bizonyítékot a ritka gyógyszerfüggőségre a hosszú távú opiátterápia után". "Hisszük, hogy ez az idézési mód hozzájárult az észak-amerikai opiátválsághoz, segítette megnyugtatni az orvosokat a túladagolás kockázatát illetően", írták. Emlékeztettek arra, hogy 2007-ben az OxyContin nevű fájdalomcsillapító gyártója és három magas beosztású vállalatvezető bűnösnek mondta magát abban a szövetségi bűnügyben, amelyben azzal vádolták őket, hogy félrevezették az engedélyező hatóságokat, orvosokat és betegeket a gyógyszer túladagolásának kockázatát illetően. "Ténymegállapításaink felhívják a figyelmet a pontatlan idézés lehetséges következményeire és a gondosság szükségességére korábbi tanulmányok idézésekor", olvasható az elemzésben.

Az 1980-as levél szerzője, Hershel Jick, a Bostoni Egyetem orvosközpontjának gyógyszerszakértője az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában elmondta, szégyenérzet tölti el, hogy egykori levelét a gyógyszergyártók ürügyként használták fel annak terjesztésére, hogy ezek a fájdalomcsillapítók nem okoznak függőséget. Elmondta, levelében ő csupán kórházban opiátokkal rövid ideig kezelt betegek esetét idézte, és nem utalt a járóbetegek általi hosszú távú használatra.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés