hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

100 éves az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

Tüdőkórházból országos rehabilitációs központ

Kápolnaszenteléssel, egy állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepli az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határán a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona.

Az Intézet állandó kiállítást szervez, melyen bemutatja évszázados történetével kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat, illetve azokat a relikviákat is, amelyek a rehabilitáció csíráit, fejlődését és magyarországi történetét méltón tükrözik. A centenáriumi ünnepség központi elemeként Balog Zoltán miniszter és prof. dr. Kásler Miklós leendő miniszter jelenlétében Erdő Péter bíboros áldja meg a kápolnát.

Változó ellátási igények

Évszázados történelmének első ötven évét a tuberkulózis elleni küzdelemmel töltötte az intézmény. Ám 1966-ra a tuberkulózis elleni sikeres országos fellépés eredményeként a tbc-s betegek száma jelentős mértékben lecsökkent, a régi profillal való működtetés értelmetlenné vált. A rehabilitációs profil felé való törekvés új osztályok alakulását jelentette. A profilváltás tényét 1975-ben az Egészségügyi Minisztérium rendelettel nyugtázta és az év december 1-én megalakult az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.

Az 1990-es évekre vált bizonyossá, hogy az egykori tüdőpavilonok még átalakítás után is alkalmatlanok a modern huszadik századi rehabilitációs ellátásra. Új, a kor követelményeinek megfelelő épületre van szükség.

Az építkezés 2000. november 1-jén kezdődött, hat egymással összekötött épületszárny jött létre, összesen bruttó 34 ezer négyzetméteren.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet jelenleg komplex orvosi rehabilitációt végző centrum. Ortopédiai és sebészeti ellátást valamint öt területen nyújt rehabilitációs fekvőbeteg ellátást összesen 388 ágyon.

Csúcsrehabilitációs fejlesztésben gyökerező Egészséges Budapest Program

Minden kórháznak, szanatóriumnak, de még a szakrendelőknek is rendszeresen vizsgálni kell szerepét és feladatát az ellátórendszerben. Bizonyos ellátások iránt csökken az igény, az orvostechnológia fejlődésével ugyanakkor a legtöbb területen, így a rehabilitációban is, új, gyorsabb, sikeresebb és hatékonyabb módszerek válnak ismertté.

A József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona egy évszázaddal később az ország vezető rehabilitációs intézménye lett, ahol a legfrissebb nemzetközi trendeknek megfelelő ellátást nyújtunk – mondta dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója. – Intézetünk fejlődése pontosan olyan elvek mentén valósult meg a 2000-es évek elején, ahogyan az Egészséges Budapest Programban három centrumkórház, 24 társkórház és 16 szakrendelő fejlesztése éppen most zajlik. Az évtizedes fejlesztési programban a fővárosi egészségügyi ellátórendszer 2026-ra teljes mértékben megújul, és ehhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet által bejárt út adhat erőt és reménységet.

A centenáriumi ünnepség 2018. május 17-én, csütörtökön 10.30-kor, a Tudományos Ülés 13 órakor kezdődik az OORI-ben.

hirdetés

Könyveink