hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Hogyan hízlal a család?

Az európai fiatalok egészségi állapotának javításáért nemzetközi program kezdődik március közepén nyolc ország, köztük Magyarország részvételével – jelenti az MTI.

Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatója szerdán a baranyai megyeszékhelyen, a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az I Family elnevezésű projektbe 2-15 éves korú gyerekeket és szüleiket, mintegy 50 ezer embert, köztük 10 ezer magyart vonnak be. A résztvevőktől biológiai mintákat vesznek, fizikai, pszichológiai vizsgálatoknak vetik alá őket, kérdőíveket töltetnek ki velük és mérik a fizikai aktivitásukat is. Főként a tinédzserek életmódjára koncentrálnak. Egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy kiskamasz korban mennyire érvényesül a családi háttér támogató szerepe, a gyerekeket hogyan befolyásolják kortársaik szokásai és a környezeti tényezők.

Az orvosprofesszor hangsúlyozta, hogy a program végeredménye egy tanulmány, valamint egy olyan kommunikációs stratégia lesz, amely a fogyasztói szokások megváltoztatásán keresztül segít a fiatalok egészségének megőrzésében, egészségi állapotuk javításában.

Molnár Dénes utalt arra, hogy az I Family a gyermekkori elhízással foglalkozó és a közelmúltban lezárult IDEFICS tanulmányra épül, a munka során ugyanis felhasználják annak eredményeit, és újra megvizsgálják az abban résztvevőket.

A klinikaigazgató korábban az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon a 3-10 éves korosztály 17-20 százaléka, a 12-18 éves korúak 24-25 százaléka túlsúlyos. Hangsúlyozta, hogy az elhízáshoz vezető problémák köre rendkívül széles, az egész társadalmi életünket átszövi. A megelőzés érdekében azonban fontos lenne, hogy a gyerekek, fiatalok rendszeresen fogyasszanak zöldséget, gyümölcsöt, sok vizet igyanak, fizikailag aktívak legyenek, és elegendő időt töltsenek alvással. Utóbbi az óvodásoknál napi 12, a kisiskolásoknál 10 óra.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink