hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudja, miért csökken az európaiak IQ-ja?

A modern technológiát látja az európai országokban élők intelligenciaszintjének látványos csökkenése mögött egy új kutatás, írja a hvg.hu.

Az Intelligence című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt állítják, hogy megakadt az az IQ-növekedés, melynek az 1900-as évek derekától tanúi voltunk a fejlett országokban. Az 1990-es évek közepétől kezdve Európában inkább csökken az intelligenciaszint, mint nő – írja a Euronews.

Michael Shayer kutató, a publikáció társszerzője a Euronewsnak úgy nyilatkozott, hogy 1995 óta "széles körű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről évre meghatározóbb lesz". Ez a társadalmi erő nem más, mint a technológiai fejlődés, például a játékkonzolok és okostelefonok megjelenése, melyek egészen megváltoztatták annak a módját, ahogy a gyerekek egymással kommunikálnak.

A lap szerint Finnországban, Norvégiában és Dániában átlagosan évente 0,23 ponttal csökken az egyének IQ-ja az 1990-es évek közepe óta.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink