hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vándorgyűlésére készül a Magyar Pszichiátriai Társaság

Tudat, valóság, identitás

Az Európai Unióban minden negyedik állampolgár szenved valamilyen mentális, idegrendszeri megbetegedésben. Minden tagországra jellemző, hogy az életkor előrehaladtával egyre súlyosabb népegészségügyi gondról van szó - hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) keddi sajtótájékoztatóján.

A "lelki betegek" aránya akár a 35 százalékot is elérheti uniós átlagban - hangsúlyozta Lehoczky Pál főtitkár, hiszen nagyon sok testi betegségnél kimutatható a társuló pszichiátriai probléma, a lelki háttérről, mint kiváltó okról, nem is beszélve.
A fiatalok és az idősek lelki egészségének gondozása mellett prioritás a depresszió, és az öngyilkosságra való késztetés kezelése, hiszen az EU-ban 2007-ben 40 ezer befejezett öngyilkosság történt, 2004-es adat szerint pedig az EU-ban 386 milliárd eurót költöttek a pszichiátriai betegségek kezelésére - mondta Kurimay Tamás, az MPT leendő elnöke.
A krízishelyzetekben, gazdasági válság idején nagyobb teher hárul az amúgy is periférián élő betegekre, ezért is döntött úgy a XV. vándorgyűlésére készülő szakma, hogy a társadalmi kirekesztettség és a stigmatizáció fenyegető veszélyét a figyelem előterébe állítja. A háromnapos tanácskozás csütörtökön kezdődik Debrecenben.
A szakemberek célul tűzték ki, hogy segítenek a leszakadóknak megtartani identitásukat, ehhez az is szükséges, hogy a pszichiáterek immár ne a szakmát ért sérelmeikkel, a leépítéssel foglalkozzanak, hanem előre nézve az ellátás újabb lehetőségeit keressék - emelte ki Kurimay Tamás.
"Tudatában vagyunk a világ változásának, ehhez kell igazítanunk szakmai identitásunkat is, ezért vállal a társaság egyre több feladatot a betegek érdekeinek védelmében, erre utal a rendezvény mottója (tudat, valóság, identitás)" - hangoztatta Lehoczky Pál. Mind az orvosok körében, mind a betegeknél javítani szeretnék a valóság észlelésére való képességet, az identitás, a betegséghez való viszonyulás, a tudat állapotát. Ez kiváló gyógyszerek mellett is, csak jelentős humán munkával lehetséges, erre a többletmunkára készül az orvosi szakma - mondta a főtitkár.  
A vándorgyűlés az élet több területének kérdéseivel foglalkozik: így például a házastársi/élettársi kapcsolat gondjaival is. Ugyanis, olyan pároknál, akiknél 2002-ben depressziót figyeltek meg egy felmérésben, 2006-ra jelentősen nőtt a magas stresszel jellemezhető rossz kapcsolat esélye - életkortól, végzettségtől, a partnerek korábbi lelki állapotától függetlenül. A kóros játékszenvedély elterjedtségét vizsgáló első tanulmány eredményeiből pedig az derült ki, hogy a 18-64 évesek körében a számsorsjátékok használata a legelterjedtebb: a valaha kipróbálók aránya 59,5 százalék, az elmúlt évben legalább hetente játszóké 23,8 százalék. Ezt a sorsjegyek vásárlása (31,4 százalék illetve 5,9 százalék), és a sportfogadások (21,4 százalék, illetve 4,8 százalék) követik. A nyerőgépeket a megkérdezettek közel tizede (9 százalék) próbálta ki, de közülük csaknem minden hetedik a megelőző hónapban is legalább heti rendszerességgel játszott.
A pszichiátriai szakma fontos híre, hogy létrejött az országos módszertani központ - a SE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján - emlékeztetett el a Magyar Pszichiátriai Társaság.

Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés