hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Tudástérkép a Debreceni Egyetem kutatási eredményeinek közvetítésére

Kétéves projekt eredményeképp hozta létre a Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Irodája (DE TTI) tudástérképét, amellyel az egyetemi kutatások eredményeit igyekeznek a piacra közvetíteni.

Balogh Judit, a DE TTI igazgatója a projekt debreceni sajtótájékoztatóján ismertette: 335 millió forintból két év alatt fejlesztették az egyetem hazai és nemzetközi kapcsolatait. Ebbe cégeket és más kutatócentrumokat vontak be, összesen 25 szabadalmibejelentés-családot kezeltek, és külső szakértők bevonásával közel 60 k+f együttműködési szerződést írtak alá.

60 milliót költöttek üzletfejlesztésre, ugyanennyit szabadalmi költségekre, a fennmaradó 200 milliót pedig rendezvényszervezésre fordították - mondta el az igazgató. Hozzátette: ezek közt volt négy nagy nemzetközi tudományos konferencia és számos kisebb műhelytalálkozó, amelyek az egyetem kutatási tevékenységéhez szorosan kapcsolódtak.

Balogh Judit kiemelte a francia Genopele-lel kialakított partnerközvetítő kapcsolatot. Ennek keretében a hetven céget tömörítő és kiterjedt kínai kapcsolatokkal rendelkező centrum hálózatához tud kapcsolódni a Debreceni Egyetem. 

Az utóbbi két évben három technológia licencbe adásáról zárt sikeres tárgyalásokat az egyetem szellemi tulajdonvédelméért és azok tulajdonjogáért is felelős TTI. A tudástérkép egyfajta iránytű, amely a DE és a vele kapcsolatban álló műhelyek, cégek palettáján nyújt könnyebb eligazodást a később csatlakozóknak - fűzte hozzá.

Fábián István rektor a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a DE k+f+i tevékenységének fontos szegmense a gazdasági szereplőkkel fenntartott intenzív kapcsolatrendszer és a közös munka. 

hirdetés

Könyveink