2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Trump más marihuána-politikát folytat

A Trump-kormányzat hatályon kívül helyezi az Obama-éra marihuánafogyasztással kapcsolatos politikáját, jelentette be csütörtökön az amerikai igazságügyi miniszter.

 Jeff Sessions jelezte: ezentúl a szövetségi rendfenntartó erők nem lesznek tekintettel az egyes szövetségi államokban elfogadott, a marihuána forgalmazását és fogyasztását engedélyező törvényekre, vagyis a szövetségi szinten érvényben lévő tiltást tartja irányadónak. A minisztériumi bejelentésre négy nappal azután került sor, hogy Kaliforniában életbe lépett a 2016-ban megszavazott törvény, amely szerint bizonyos szabályok betartásával az állam területén szabadon lehet vásárolni és fogyasztani marihuánát. A szövetségi törvények erre nem adnak lehetőséget, de az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején a szövetségi rendfenntartó erők tiszteletben tartották az ilyen tagállamok törvényeit.

Az igazságügyi minisztérium által bejelentett változások értelmében ezentúl a szövetségi ügyészek szélesebb hatáskört kapnak, pert indíthatnak a szövetségi szintű tiltó törvény megsértéséért.

Csütörtökön egyelőre csak a változtatás szándékát közölték a sajtóval, azt azonban nem, hogy az új rendszer mikortól lép életbe. Az sem derült ki, hogy a szövetségi kormányzat eljárást indít-e azok ellen a szövetségi államok ellen, amelyekben legális a marihuána forgalmazása és fogyasztása. "A részletek kidolgozása még folyamatban van", közölték az újságírókkal. Sessions miniszter, aki mindig is ellenezte a marihuána forgalmazásának és fogyasztásának szabaddá tételét, nem tett olyan nyilatkozatot, amellyel kifejezetten perekre bátorította volna az ügyészeket.

Az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején az igazságügyi minisztérium egy sor hivatalos dokumentumban "veszélyes kábítószernek" minősítette ugyan a marihuánát, de a kormány az egyes szövetségi államokra és a helyi hatóságokra ruházta az ezzel kapcsolatos konkrét szabályozást. Egyúttal ellenezte, hogy szövetségi ügyészek pert indítsanak marihuánával kapcsolatos bűnügyekben azokban az államokban, ahol ez a kábítószer legális.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a szövetségi törvény tiltja a marihuána legalizálását, és ez érvényben van még akkor is, ha egyes államok engedélyezik ezt a kábítószert. "Donald Trump elnök számára elsődleges fontosságú a törvények tiszteletben tartása, legyen szó akár marihuánáról, akár bevándorlásról", szögezte le a szóvivő.

Az igazságügyi minisztérium csütörtöki bejelentése után Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti helyettes kormányzója nyilatkozatban utasította el a kormányzati terveket. "A lakosság elfogadta a legalizálás elkerülhetetlenségét, nagyon nehéz lesz innen visszalépni, végül úgyis Kalifornia fog győzedelmeskedni".

Az Egyesült Államok hat szövetségi államában, Alaszkában, Washingtonban, Oregonban, Nevadában, Coloradóban és Kaliforniában legális a marihuána, Massachusettsben és Maine-ben perdig most folynak az előkészületek a legalizálásra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink