hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Trombolízis-kezelés stroke-ban már a Jahn Ferenc Kórházban is

Jóllehet az egészségbiztosító itt még nem támogatja, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház vezetése úgy döntött: saját erőből finanszírozza a stroke-ot szenvedett betegek trombolízis-kezelését. Az eljárás jelentősen növelheti azon betegek arányát, akik a szélütést követően újra képesek az önálló életvitelre.

Új kezelési eljárást vezettek be a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Neurológiai Osztályon: a stroke-ban végzett trombolízis kezelést. Az első beteget február 17-én kezelték, és azóta bebizonyosodott az eljárás hasznossága: immár összesen 12 esetben végeztek agyi trombolízist, sikerrel.

Az agy vérellátási zavara (ischaemiás stroke) okozta tünetek oki kezelésére az egyetlen jelenleg elfogadott és bizonyítottan hatékony eljárás a trombolízis. Az eljárás lényege, hogy a stroke tüneteinek felléptét (a tünetek hirtelen jelentkeznek, ebből is adódik az elnevezés) követő három órán belül rTPA (rekombináns szöveti plazminogén aktivátor) szisztémás beadásával a kialakult és az adott ér által ellátott agyterület keringését blokkoló vérrögöt megkíséreljük feloldani – mondja dr. Rózsa Csilla, az osztály vezetője.

Az eljárás hatékonyságát korábban nagy vizsgálatok bizonyították: a kezelt betegek körében 30 százalékkal megnő az önálló életvitelre alkalmas betegek aránya. Ez óriási eredmény, mivel tudjuk, hogy az ischaemiás stroke legsúlyosabb következménye éppen az önállóság elvesztése, a tartós, súlyos rokkantság kialakulása.

Hazánkban évente mintegy 40 000 akut ischaemiás stroke eset van. Nyugat-Európában a stroke estek 10-30 százalékában történik tromboloízis. Magyarországon a minimum elvárás 5 százalék lenne, ami évi 2000 beavatkozást jelentene. Ezzel szemben – tájékoztat a szakember – alig 500 trombolízis történik évente hazánkban, ami alig több mint az esetek 1 százaléka. Ennek hátterében finanszírozási és szervezési nehézségek állnak, többek között az, hogy az ellátást az OEP nem mindenütt finanszírozza, ahol pedig adottak ehhez a feltételek.

Annak érdekében, hogy minél több, kezelésre alkalmas stroke beteg juthasson kezeléshez – mivel az időablak igen rövid, mindössze három óra – elengedhetetlen, hogy az ellátás végzésére alkalmas stroke központ minél közelebb legyen a beteg lakhelyéhez. Ezt a szempontot szem előtt tartva – annak ellenére, hogy az igen drága ellátást pillanatnyilag még nem finanszírozza az OEP kórházunkban – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház vezetősége úgy döntött, hogy az eljárást a betegek érdekében bevezeti. A döntést tettek követték, és az intézmény január 17-én bekapcsolódott az akut stroke ellátásba, ami annyit jelent, hogy a XX., XXIII. kerületekből és a Dabas- Gyál kistérségből az Országos Mentőszolgálat a Dél-pesti Kórház Neurológiai Osztályára viszi a trombolízisre potenciálisan alkalmas akut stroke-betegeket.

Dr. Rózsa Csilla hozzátette: a kezelés sikere elsősorban azon múlik, hogy a tüneteket gyorsan felismerjék, a beteg azonnal hívjon mentőt, majd bekerüljön a megfelelő ellátási helyre, és ott a különböző érintett osztályok szoros, hatékony együttműködésével mielőbb tisztázódjon, hogy elvégezhető-e a trombolízis. (Mivel a kezelés szövődményeként agyvérzés, illetve egyéb, szisztémás vérzés jelentkezhet, az ellenjavallatokat minden esetben gondosan mérlegelni kell).

A szakember bízik benne, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hamarosan pozitívan bírálja majd el az eljárás befogadása iránti kérelmüket, így ebben a kórházban is OEP-finanszírozott lesz az agyi trombolízis.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés