hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Táplálkozás

Transzzsír: nulla tolerancia

A koszorúérbetegség megjelenésének kockázatában jelentős szerepet játszó transzzsírok New York éttermeinek 98 százalékából eltűntek. A szigorú hatósági intézkedés egészségügyi jelentőségét az Annals of Internal Medicine szakfolyóirat ismertette.

Noha a transzzsírok a természetben is léteznek, főként az élelmiszeripar termékei. Akkor keletkeznek, amikor a folyékony növényi olajat hidrogénnel kezelik, így abból szilárd, jól tárolható zsírok (margarin) lesz. A transzzsírokkal készített ételek, például a sütemények, sokáig eltarthatók és fogyaszthatók.

Sajnos, élettani hatásuk ugyanolyan, mint a telített zsíroké: csökkentik a „jó” (HDL-) koleszterin vérszintjét, viszont jelentősen növelik a „rossz” (LDL-) koleszterinét, ezáltal fokozzák az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség kockázatát, ami több szívinfarktust és agyi katasztrófát jelent.

Az amerikai média hősként ünnepelte New York egészségügyi hatóságait, amikor évekkel ezelőtt fölszólították a város vendéglátóipari létesítményeit, hogy transzzsírok helyett az ételek elkészítésekor másféle zsírokat, olajokat használjanak.

Az éttermek azonban csak szerény mértékben tettek eleget a kérésnek. A helyzet alig javult, és a vendéglátóhelyek fele továbbra is transzzsírokat használt. A város egészségügyi hatóságai ezért 2007 júliusától megtiltották a transzzsírok élelmiszeripari alkalmazását. Sonia Y. Angell és munkacsoportja most ennek eredményéről számolt be.

A vizsgálatok tanúsága szerint az éttermek – beleértve a gyorsétteremláncok üzleteit is – csaknem kivétel nélkül kiparancsolták a transzzsírokat a konyhából. Azt is örömmel észlelték, hogy nemcsak a transzzsírok használata szűnt meg, de a telített zsirok fölhasználása is 10,5 százalékkal csökkent.

Ha valamelyik étteremben a hatóságok azt észlelték, hogy továbbra is transzzsír található az ételben, 200–2000 dollár volt a bűntetés. A hatóságok emellett hatalmas oktatási programokat is kezdtek, hogy megmagyarázzák döntésük egészségügyi jelentőségét. Ez a munka igen eredményesnek bizonyult, mert ötven étteremlánc határozott úgy az USA területén, hogy nem használ a továbbiakban transzzsírokat.

Számítások szerint, ha az egészségtelen zsírokat teljesen sikerülne az ételkészítésből kivonni, az Egyesült Államokban évente akár százezer szívhalált lehetne megelőzni.

Dr. Matos Lajos, MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés