hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Továbbra sem oszlik a köd az egészségügyben

Továbbra is homály fedi, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány milyen konkrét intézkedésekkel akar javítani az egészségügyi ágazat helyzetén. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságában miniszteri meghallgatásán kevés konkrét választ adott Réthelyi Miklós.

Taps jutalmazta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszter jelöltjét, Réthelyi Miklóst mai meghallgatásán. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága 16 igen és 3 tartózkodás mellett igent mondott miniszteri kinevezésére. A bizottsági ülésen részt vettek azok a szakemberek is, akik vélhetően irányító szerepet vállalnak majd a szaktárcán belül, így például jelen volt Szócska Miklós és Halász János is.

Az egészségügyi ellátás egész rendszerének felülvizsgálása, a betegutak szabályozása, az otthonápolás kiterjesztése, egyszerűbb és olcsóbb közgyógyellátás kialakítása, a népegészségügyi program szerepének növelése, komplex rehabilitációs rendszer létrehozása, korszerű mentés és sürgősségi ellátás megszervezése, az adminisztráció csökkentése szerepel többek között a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának egészségügyi programjában. E teendőket Réthelyi Miklós, az öt területet (kultúra, oktatás, szociális, ifjúság és sport, egészségügy) magában foglaló tárca miniszterjelöltje sorolta fel péntek délelőtti meghallgatásán. A bizottsági tagok számos kérdést tettek fel, amelyek gyakorlatilag felölelték az ágazat összes, közismert gondját-baját. Kíváncsiak voltak többek között arra, milyen szerepet szán a leendő vezetés a magántőkének, miként akarják kezelni a kisebb kórházak tetemes adósságállományát, tervezik-e a fogászati prevenció visszaállítását, az ÁNTSZ helyzetének és szerepének újragondolását, a sürgősségi ellátás és az Országos Mentőszolgálat fejlesztését, a betegszállítás és a mentés egymáshoz való viszonyának újrarendezését. De választ vártak arra is, hogy mi vár az alapellátásban dolgozókra, mi lesz és a pszichiátriai ellátás sorsa, és milyen változások várhatók a finanszírozás rendszerében.

Réthelyi Miklós válaszaiból kevés konkrétum derült ki, mondván, az ágazat minden egyes részterülete alapos elemzésre, újragondolásra szorul. A „giga tárca” leendő vezetője szerint bár az egészségügyi ellátás állami feladat, szabályozott módon szükség lesz a kisebb magánvállalkozások részvételére is. A betegutak újragondolása mellett – attól nyilván elválaszthatatlanul – rendezni kívánják a szolgáltatói struktúrát, ám nem csak az alá-fölé rendeltségi viszonyokat, hanem az azonos szinten lévők kapcsolatrendszerét is. A kamarákkal kapcsolatban leszögezte: fontosnak tartja megfelelő súlyú jelenlétüket az egészségügyben, s szerinte lenne értelme a kötelező tagság visszaállításának is.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink