hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Tovább tarolhat a büntetés-végrehajtás

A Napi.hu információi szerint a kórházi beszállítók szakmai érveit lesöpörte a Közbeszerzési Döntőbizottság: marad a börtöncégek piaci előnye.

Rövidesen lezárulhat az első olyan egészségügyi közbeszerzés, amely komoly versenyelőnyhöz juttathatja a steril műtéti textíliák szállításában a börtöncégeket, pontosabban a BVOP felügyelete alatt álló, rabokat foglalkoztató Adorján-Tex Kft.-t. E tender 43 pontjának 28 pontjánál ugyanis előnyben részesítik a fogvatartottak foglalkoztatását, a pontozásnál ez 100-ból 30 súlyszámmal szerepel.

A közbeszerzési kiírás kapcsán két piaci szereplő is a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért.

A Napi.hu által megismert dokumentumok szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) elutasította a benyújtott jogorvoslati kérelmeket, gyakorlatilag elfogadva a BVOP érveit. Az indoklás szerint mind a közbeszerzéseket, mind a fogvatartottak foglalkoztatását jogszabályok határozzák meg, és a jogszabályok alapján nem történt jogsértés.

A Kúria egy korábbi ügyben született döntésére hivatkozva a KD arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tulajdonosi részesedés fennállása önmagában nem elégséges az összeférhetetlenség kimondásához, mert az csak egyik eleme az összeférhetetlenség megállapítását igénylő feltétel együttesnek.

Piaci hírek szerint szerint Szombathelyen és a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban úgy "estek ki" a körből a piaci cégek, hogy még közbeszerzés kiírására sem került sor. Zalaegerszegen viszont volt közbeszerzés, amelynek nyolc tételéből ötöt vitt el az Adorján-Tex.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink