hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tovább szigorítják

Ha a parlament elfogadja, törlik az idősek kötelező gondozási időtartamát a szerződésekből, különösen a súlyosabb állapotban lévők kerülnek hátrányba, derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a lapunk által megismert előterjesztésből. Eddig szerződésben rögzítették, hogy az érintett naponta hány óra gondozásra jogosult, a jövőben azonban a kötelező gondozási időtartamot törlik a szerződésekből. Aki viszont vállalja, hogy sokat fizet, annak a gondozási szükségletét sem vizsgálják – írja a Magyar Nemzet.

Különösen a legsúlyosabb állapotban lévő idős emberek kerülhetnek hátrányba, ha a parlament elfogadja azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által jegyzett, lapunk által megismert törvénytervezetet, amely törölné a szolgáltató és az ellátott közötti megállapodásból, hogy az érintett naponta hány óra ellátásra jogosult. A házi segítségnyújtás lényege, hogy a rászoruló továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget a mindennapi feladatok elvégzéséhez, így például bevásárláshoz, csekkfeladáshoz, takarításhoz, mosakodáshoz, öltözködéshez, étkezéshez. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez támogatást – normatívát – kap az államtól – olvasható az mno.hu-n.

Jelenleg minimum egy, legfeljebb napi négy óra gondozásra lehet jogosultságot szerezni, aki ennél is hosszabb idejű ápolást igényel, annak felajánlják a bentlakásos intézményben való elhelyezés lehetőségét. Azzal, hogy a tervezett módosítás szerint az ellátotti szerződésekből törlik, kinek mennyi gondozásra van szüksége, semmi sem határozza majd meg, hogy az érintettet naponta milyen időtartamú ellátásban kell részesíteni.

A további részletekért kattintson az mno.hu-ra.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink