hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Tovább formálnák a fideszesek a chipsadót

Több fideszes módosító indítvány is érkezett a chipsadóhoz: egyebek mellett a kakaóitalokat, vagy a túró rudit vennék ki az adó hatálya alól, amelyet azonban kiterjesztenének az extrudált sós élelmiszerekre és az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is.

Fideszes képviselők több módosító indítványt nyújtottak be szerdán az jövő évi adótörvényekhez. Ezek egy része a chipsadó néven ismert népegészségügyi termékadó alá vont termékek körét változtatná meg.

Koncz Ferenc (Fidesz) a kakaóitalokat venné ki az adó hatálya alól. Indoklásában piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a kakaóital porok fogyasztása az idei 10 százalékos visszaesés után 2012-re további 30 százalékkal, a 4.760 tonna kakaó italpor fogyasztás jövőre 3400 tonnára eshet vissza. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy gyermekek jelentős része kakaóval fogyaszt évente 62 millió liter tejet, amely köztudottan egészséges. Ezért a kakaóitalporok fogyasztásának visszaesése egyben a tejfogyasztás jelentős, mintegy 20 millió literre tehető csökkenését is maga után vonná; ez a hatás hátrányosan érintené a tejipart és a tejipar által generált adóbevételeket.

Font Sándor (Fidesz) egyik javaslatában azt indítványozza, hogy a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 95 százaléka és a baleseti adóból származó bevétel az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezze, a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 5 százaléka pedig a központi költségvetést illesse meg. Megjegyezi: a beszedett adó 5 százalékát az élelmiszerek minőségének növelésével, valamint az egészséget nem megterhelő élelmiszerek fogyasztókkal történő megismertetésével összefüggő kiadásokra kell felhasználni.

A kormánypárti képviselő azt is javasolja, hogy népegészségügyi termékadó ne sújtsa a tejágazat szereplőit, ne jelentsen további terheket a tejtermékek fogyasztásában, hiszen a tej, és tejtermékek, mint alapvető élelmiszerek, a lakosság egészségvédelmét szolgálják. Ennek értelmében kivenné a törvény hatálya alól a most cukortartalmi értékek alapján adóköteles tejtermékeket is, mint például a kakaós tejet, a kakaós italt, a túró rudit, a madártejet.

Font Sándor ezek mellett kezdeményezi, hogy a népegészségügyi termékadó hatályát terjesszék ki az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is; az alacsony gyümölcstartalmú sűrítmények, koncentrátumok és szörpök esetében pedig alkalmazzanak magasabb adótételt.

Rogán Antal (Fidesz) is tovább bővítené az adó hatálya alá tartozó termékek körét: adókötelessé tenné azt a sós élelmiszert is, amely extrudálással készül.

A népegészségügyi termékadóból 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre. A kormány 2011-re 5 milliárd, 2012-re 20-30 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből.

A bevallások adatai alapján a termékadó összege az előrecsomagolt cukrozott készítményekből 231,1 millió forint, a sós snackből 122,8 millió forint, az üdítőitalokból 120,4 millió forint, az energiaitalokból 36,3 millió forint, az ételízesítőkből pedig 56 millió forint. A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptember 1-jén lépett hatályba, első alkalommal a havi, illetve negyedéves áfa-bevallásra kötelezetteknek kellett eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek október 20-ig.

Az üdítőitalok adója literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint. Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a 10 milligrammot.

Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor fizetendő adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ.

A parlament előtt lévő adótörvény-javaslat szerint 2012. január 1-jétől az üdítőitalok esetében 7 forint/literre, előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (az energiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna). Emellett, a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter lenne az adó mértéke.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink