hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Torzó Rákospalotán

A XV. kerület besokallt, hogy a vizes vb 5 milliárdos szinkronúszó-stadionját kivitelező Penta Industry másfél év alatt félkészre se tudta hozni a Deák utcai orvosi rendelőt, aminek a felépítésére egy éve volt, közli a Magyar Narancs.

Rákospalota 2016. novemberben megbízta a Penta Industry (PI) és a Masinveszt Kft.-ket, hogy az orvosi rendelőt építsék fel a Deák utcában. Ez már a második közbeszerzési kör volt, a 2015-ös elsőnél nem lépte át az építőipari cégek ingerküszöbét a felkínált nettó 387 millió forint megbízási díj. A kiválasztást az önkormányzat RUP 15. nevű városfejlesztési cége intézte, amelyet a mulasztásaival okozott károk miatt az önkormányzat végelszámolással megszüntet. A RUP 15 másodszorra nem nyílt, hanem meghívásos eljárást választott, ezen lett befutó a Penta-Masinveszt duó nettó 413 millió forintos ajánlatával. Két évvel később kiderült, rossz választás volt a versenyt nélkülöző eljárás a kiválasztott páros félkész állapotba se jutott torzót hagyott maga után a XV. kerületi városházától egy saroknyira. A 2016. decemberben megkapott építési területen 360 nap állt a rendelkezésére, de a 2017. decemberi átadás helyett 2018. március végére a 30 százalékot sem érte el az épület készültségi szintje, ezért az önkormányzat a szerződés felbontásáról döntött.

Pedig a Penta Industry Kft. 2017-ben nagyon jól muzsikált, megduplázta 2016-os árbevételét, átlépve a 11 milliárd forintot. Ez a gazdasági teljesítmény azonban nem mutatkozott meg a Deák utcai rendelő előrehaladásán. Ebben része lehetett a tavalyi vizes világbajnokságnak, a Penta Industrynak volt azzal bőven dolga: 5 milliárdért szinkronúszó-medencéket és a hozzá tartozó mobilstadiont épített a városligeti műjégpályán, a Kőér utcában felkészülési épületet, a Külső Váci úton vízitelepet. A Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez köthető, az első osztályba frissen feljutott kisvárdai focicsapat 2 milliárdról 2,5 milliárdra dráguló futballarénája, a Tállai András vezette mezőkövesdi futballklub hoteljének építése, a Bibó-szakkollégium félmilliárdos felújítása is lekötötte a Penta kapacitásait.

A Deák utcai összevont rendelő építésére a szükségesnél kevesebb erőforrás jutott, maga a PI-tulajdonos Ramor Frigyes is elismerte a Hajdu László (DK) polgármesterrel való idéni márciusi békéltető egyeztetésen, hogy olykor csak 2-3 főt delegáltak a Deák utcába. Az önkormányzat felszólításokkal próbálta motiválni a Pentát, miután azt tapasztalták, 6-8 főnél többen nem dolgoztak a helyszínen, a csúcsot 11 fő jelentette, derékhaduk jellemzően segédmunkás volt. A Penta tulajdonosa viszont másként látta, szerinte 10-11 fő volt a jellemző létszám.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink