hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Török Krisztina bízik a sikerben

Rugalmas és hatékony szervezetet, a feladat végrehajtására összpontosító munkakultúra meghonosodását szeretné elérni dr. Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója.

– Az egészségügyi rendszer újraszervezésékor hogyan fogadják az intézmények vezetői a GYEMSZI-t, munkatársaikat, képesek-e ebben rendszerben együttmunkálkodni?

– A Semmelweis Terv gyakorlati megvalósulásának során az intézet operatív feladatokat is ellát a módszertani feladatokon túl. Az állami centralizációval a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tulajdonába kerülő – első lépésként a megyei kórházak, majd 2013-tól a városi kórházak és a szakellátó intézetek is – intézményfelügyeleti operatív feladatai tartoznak a GYEMSZI felelősségébe. Az intézmények átadás-átvételével kapcsolatos előkészítő munkát szintén mi végezzük. Jelenleg több szálon fut az előkészítő munka: december közepéig zajlanak a megbeszélések a kórházak vezetőivel. A tárgyalások légköre pozitív, nyugodtan mondhatom, az intézetvezetők felkészülten érkeznek, kifejezetten konstruktív a légkör.

– Hogyan határozná meg a szerepüket: hatóság, módszertani segítő? Hogyan jellemezné magukat: határozott, következetes vagy éppen megengedő?

– Intézményfenntartói szerepünk integratív: jelenleg az átadás-átvétel folyamata alatt van olyan terület, ahol jóváhagyói szerepünk van, például az intézményi SZMSZ, Kollektív Szerződés, Közbeszerzési Szabályzat és Terv, kötelezettségvállalás, az ingó-, illetve ingatlanvagyon megterhelése, elidegenítése, az adósság átütemezése, hogy csak néhányat említsek. Van olyan terület, ahol csak tájékoztatást kérünk, például a bruttó 5 millió forint egyedi értéket meghaladó kötelezettségvállalásokról, az OEP-pel megkötött finanszírozási szerződések módosításáról. 2012. január elsejétől az alánk tartozó intézményekre vonatkozóan pedig egy velük egyeztetve kidolgozandó, kontrolling-monitoring intézményfelügyeleti rendszert vezetünk be, amely minimum két lépcsőben tud megvalósulni. Működésünket törvényi, jogszabályi keretek szabják meg, de emberséggel, empátiával, toleranciával lehet csak egészséges együttműködést kialakítani. Amikor kell, akkor határozottan és következetesen fogunk fellépni a nekünk megszabott határok között. A kölcsönös megbecsülésen és közös értékeken alapuló munka sikerében bízom.

– Milyen tevékenységüket ítéli kifejezetten sikeresnek 2011-ben?

– Az elérhető rutin adatbázisok elemzése alapkövetelmény a minőségügyi keretek kialakításához, az egészségügyi ellátórendszer folyamatos monitoringjához. Ezt a célt szolgálja KATÉTER-MÓNIKA, vagyis a Kapacitástérkép Tervező és Monitoring Kutató Alkalmazás, amelyen belül elemzési céllal jelennek meg például az OEP betegforgalmi adatai, a KSH lakossági egészségi állapottal kapcsolatos adatai, valamint az ÁNTSZ szolgáltatói adatbázisa is. Kidolgoztuk az egészségügyi struktúraváltás minőségügyi kereteit, a web-alapú ügykörrendszer segítségével megindult az intézményfelügyeleti adminisztratív monitoring. A jövőre elinduló e-recept is „GYEMSZI-termék”. Az Uniós Projekt Igazgatóságon is felgyorsult a munka, ennek eredményeként megjelent a „Humánerőforrás monitoring rendszer” című kiemelt pályázat, a közeljövőben pedig az „Országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép adatbázis- és alkalmazásfejlesztés” pályázat, további két kiemelt pedig december-januárra várható. A GYEMSZI több olyan projektben is részt vesz, amely a nemzetközi partnerség keretében különféle e-Health, valamint képzési módszertanok fejlesztését tűzte ki célul. A képzési programok közül sikerült lezárni a szimulációs betegoktatással kapcsolatos munkát. Jelentős előrelépés történt a módszertani eszköztár kifejlesztése az egészségügyi szakképzésben migránsokat oktató tanárok számára, valamint a nemzetközi gyógymasszőr-képzés, továbbá az ápolókat oktatók, illetve a hallgatók és szakképzett ápolók szakmai fejlődését szolgáló projektekben. Még az idén felgyorsul az „Információs és e-learning szolgáltatások a migránsok munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatására az egészségügyi szektorban” című projekt megvalósítása is.

A teljes interjú

Sándor Judit
a szerző cikkei

(forrás: weborvospro.hu)
hirdetés

Könyveink