hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Toplistás egyetemek

Váratlanul nagyot ugrott a költségvetési szervek tartozása. A legnagyobb adósságemelkedést két vidéki egyetemnél mérték: a Szegedi Egyetem lejárt tartozásai 1,7 milliárdra, a Debreceni Egyetem lejárt számlaállománya pedig 1,8 milliárd forintra nőtt írja – a Napi.hu.

A legfrissebb kincstári adatok szerint a közintézmények október végén 80,4 milliárd forinttal tartoztak. Nem csak a kórházaknál van baj, a legnagyobb adós a kormányhivatali rendszer, de nagyot nőtt két vidéki egyetem tartozása is – írja a Napi.hu.

Az utóbbi hónapokban soha nem látott pénzbőség alakult ki az államháztartásban, a szokásos több száz milliárd forintos hiánnyal szemben idén szeptemberben 2,4 milliárd forintos deficit alakult ki, októberben pedig már 81,4 milliárd forintos többletbe fordult az állam gazdálkodása. Vagyis az államkincstár úszik a pénzben, eközben a költségvetési intézményeknél újra nőni kezdtek a lejárt számlák, az adósság a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint október végén már 80,4 milliárd forint volt.

Ilyen magas számot idén még nem közölt a kincstár, igaz még messze van a 2015-ban megszokott 90-100 milliárd forintos állománytól. Ugyanakkor az államháztartási többlet és a növekvő adósság között lehet összefüggés: a legnagyobb adósok között még mindig ott vannak az egészségügyi intézetek és már tudható, hogy a költségvetési többletből 45 milliárd forintot az idén megkapnak a kórházak adósságrendezésre – így nem alacsonyabb a fizetési hajlandóság.

Ugyanakkor korántsem kizárólag a kórházakra jellemző a nemfizetés: a legnagyobb adósok között vannak a kormányhivatalok; a 18 megyei és fővárosi kormányhivatal összesen 6,9 milliárd forintos adóssággal küzd, ami egyetlen hónap alatt 400 millió forinttal emelkedett. A legnagyobb adósságemelkedést két vidéki egyetemnél mérték: a Szegedi Egyetem lejárt tartozásai 741 millió forinttal 1,7 milliárdra, a Debreceni Egyetem lejárt számlaállománya pedig 278 millió forinttal 1,8 milliárd forintra nőtt. Mind a két egyetem rendelkezik orvostudományi karral, így nem lehet kizárni, hogy az adósságemelkedés (jelentős) részben a klinikai tevékenységgel függ össze.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink