hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Top10: mely betegek kerülnek a legtöbbe az államnak?

HVG annak járt utána, hogy mennyibe kerül átlagosan egy ember gyógyulása a társadalombiztosításnak.  A legdrágább betegség a heveny szívizomelhalás lett, átlagosan ugyanis 352 ezer forint jutott egy beteg gyógyítására.

A lap korábbi összállításában bemutatta, hogy mely betegségek kezelésére fizették ki a legtöbb pénzt az egészségbiztosítási kasszából az elmúlt két évben. Most azt nézték meg, ténylegesen hány beteget takarnak a milliárdok.

1. A fekvőbeteg és járóbeteg-ellátás keretében, bármilyen meglepő, de a combcsonttörés vezette a tízes listát 2010-ben, a majdnem 13 milliárdos költéssel, ennyit fizettek ki ugyanis az Egészségbiztosítási Alapból az érintett betegek műtéteire, illetve kezelésére. Az elsőre igencsak soknak tűnő pénzt közel 72 ezer beteg kezelése emésztette fel, átlagosan pedig 180 ezer forint jutott egy betegre, igaz a valóság ennél árnyaltabb, hiszen más költsége van a fekvőbeteg, és más járóbeteg-ellátásnak, s az adott évben a járóbeteg-ellátás volt túlsúlyba. Egy évvel korábban, azaz 2009-ben a combcsonttörés csak a negyedik lett a képzeletbeli listán.

2. Az elmúlt évben az egyik legrettegett betegség, a mellrák volt a második legköltségesebb betegség, 2010-ben alig volt kevesebb a combcsonttörésre elköltött pénznél, míg az azt megelőző évben a 14 milliárdot is meghaladta az emlő rosszindulatú daganatainak kezelésére elköltött összeg, s ezzel az első helyen végzett 2009-ben.

3. Szintén sokat költöttünk az agyi infarktus, azaz a stroke gyógyítására, 2010-ben közel 12 milliárd forintba került a több mint 164 ezer beteg ellátása a társadalombiztosításnak, míg 2009-ben "csak" az ötödik helyezést érte le az alig több mint 10 milliárdos kerettel.

4. A negyedik helyet a heveny szívizominfarktus szerezte meg 11,2 milliárddal 2010-ben, előző évben pedig második helyen szerepelt közel négyszáz millióval többel. Ezért az összegért mindössze 32 ezer embert láttak el 2010-ben. Egy beteg mintegy 352 ezer forintjába került az államnak, ezzel a tízes lista legdrágább betegsége lett, ha a fejenkénti átlagot nézzük.

5. Szinte hasonló összeget igényelt az ötödik helyen álló, a főleg idősebb korban kialakuló atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés gyógyítása is (2009-ben azonban nem szerepelt a tízes listában). A több mint 11 milliárd forintot 166 ezer beteg utánfejenként 67 ezer forintot – fizette ki a társadalombiztosítás.

6. Az idült ischaemiás szívbetegség végzett a hatodik helyen – közel 11 milliárddal és több mint 314 ezer beteggel, átlagosan 34 ezer forinttal esetenként –, a tavalyi top 10-ben szintén nem szerepelt.

7. Az angina pectorisként emelgetett szívbetegség foglal helyet hetedik helyen, alig meghaladva a 10 milliárd forintos költést. Ám 2009-ben a harmadik legnagyobb összeget felemésztő betegség volt, akkor közel 354 ezer beteg került kórházba ilyen bajjal, míg tavaly 276 ezer ilyen esetet láttak el. Átlagban pedig csupán 36 ezer forintba került egy beteg gyógyulása.

8. Ezután következik a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata, 2010-ben 8,2 milliárdot meghaladó összeggel, míg ez 2009-ben közel 9,2 milliárdot vett ki a kasszából. Tavaly 98,5 ezer embert kezeltek ilyen rákos elváltozással, míg tavalyelőtt jóval többet, 138 ezret is meghaladó esetet regisztráltak, és 84 ezer forint jutott egy főre.

9. Az utolsó előtti helyen a szívelégtelenség végzett, szintén alig haladva meg a 8 milliárdot, 87,5 ezer fő gyógyítására költött el az állam.

10. Utolsó helyen a tüdőgyulladás áll 274 ezer beteggel és 7,7 milliárdos, fejenként pedig 28 ezer forint kifizetéssel.

2009-ben az említetteken kívül két másik betegség is felkerült a listára. Az egyik a vastagbélrák, amely a költségeket illetően a hetedik helyen végzett, 9,1 milliárddal és 95 ezer – fejenként 96 ezer frointért – ellátott beteggel. A második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, évente egy kisebb városnyi ember halálát okozza. Helyet kaptak a képzeletbeli listán a perinatális szakban keletkező egyéb állapotok néven összefoglalt bajok is, ezek a születést követő első hat napban bekövetkezett állapotokat jelentik. Összesen több mint 8 milliárdot fizettek ki a 145 ezer érintett kezelésére - esetenként 56 ezer forintos áron - ilyen címen az Egészségbiztosítási Alapból.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink