hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Tömegspektroszkópiával “szagolható ki” a Parkinson-kór

A University of Manchester kutatói a Journal of American Chemical Society folyóiratban számoltak be új vizsgálati eredményükről, miszerint közel járnak egy non-invazív, biomarker alapú Parkinson-kór teszt kifejlesztéséhez.

Vizsgálatukhoz az ötletet egy örökletes hiperoszmiával, fokozott szaglásérzékenységgel élő hölgy, Joy Milne szolgáltatta, aki úgy vélte, hogy képes szag alapján megkülönböztetni az egészséges és a Parkinson-kóros embereket. Ezért a kutatók a hát felső harmadáról vattával levett faggyúmirigy-váladékot elemezték speciális tömegspektroszkópiás módszerrel 79 Parkinson-kóros és 71 egészséges személynél. Valóban azt találták, hogy a nagy molekulasúlyú lipidek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a betegeknél, azaz a mérési eredmények igazolták a hipotézist.

Kedvező tulajdonsága a módszernek, hogy igen gyors: a minta levétele és az eredmények kiadása között mindössze 3 perc telik el. A kutatók most azon dolgoznak, hogy mindennapi klinikai felhasználásra alkalmassá tegyék a tesztet.

Forrás: Depanjan Sarkar et al, Paper Spray Ionization Ion Mobility Mass Spectrometry of Sebum Classifies Biomarker Classes for the Diagnosis of Parkinson's Disease, JACS Au (2022).

Fotó: Adobe Stock (archív)
Fotó: Adobe Stock (archív)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink