hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tolerancia a kórházakban

Program a megkülönböztetés ellen

Egyenlő esélyek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben – ez elvileg alkotmányosan biztosított jog. A gyakorlatban azonban nem mindig működik: ennek bizonyítéka a Tolerancia az Egészségért Program, amelyet közösen hirdetett meg az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, valamint az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal. Elsősorban a roma származásúakat sújtja a diszkrimináció, de mellettük – számos más okból hátrányos helyzetbe került – pszichiátriai betegek, fogyatékosok, hajléktalanok vagy szegények, létminimum alatt tengődők is áldozataivá válnak a sokszor nem is tudatos megkülönböztetésnek – mondta a program beharangozóján Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter.

A Tolerancia az Egészségért Program ezen kíván változtatni; kiterjed a vallásgyakorlásra, a beteglátogatásra, de még a halottsiratás speciális körülményeinek biztosítására is. Már a betegfelvételnél kezdetét veszi, amikor megismerkednek az érintett szociális körülményeivel. Segítségével javítani kívánják a kórházi szociális munkát, erősíteni a betegjogi képviseletet, de részei az egészségügyi személyzetnek szóló oktatási csomagok is, illetve hogy – lehetőleg cigány kisebbségi önkormányzatok, betegjogi képviselők bevonásával – megtalálják a hétköznapi konfliktusok feloldásának módozatait.

A programot, amelyet egy évre terveznek és egyelőre 15 millió forinttal támogatnak, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház koordinálja. Dr. Falus Ferenc főigazgató szerint a romák anyagi, szociális helyzete közismerten rossz – de mindehhez képest is rosszak az egészségi állapotukat jelző morbiditási és mortalitási mutatók. Mindennapos beilleszkedési, kommunikációs gondokkal küszködnek, s a kórházakban is a szó szoros értelmében vett meg nem értéssel találkoznak: felmérések szerint 180 ezer – elsősorban idős – cigányembernek vannak nyelvi nehézségei.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés