hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Többségük van a rossz fogaknak

Több mint hatezer magyarországi és határon túli kisgyerek fogait vizsgálták a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május és október között.

Tizenöt magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait, elsősorban olyan településeken, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés - közölte a szervezet az MTI-vel.  Több helyszínen - Jászberényben, Fóton és Budapesten - értelmi és mozgássérült gyerekek, másutt - Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett - pedig halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek a szűrésben.

Magyarországon a fogorvosok idén is nagyon sok rossz fogat találtak. A gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50 százaléka rossz, ezen belül 35 százaléka szuvas. A kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban élőké, az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata pedig rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké - olvasható az összegzésben.

Csíkszentdomokoson idén száz fogászati kezelést végeztek. A székelyföldi szűréseken fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak, ami a több éve tartó - évente kétszeri - szűrésnek és kezelésnek is köszönhető.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés