hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Többnyire rosszul kezelik a gyerekek súlyos ételallergiás reakcióját

Azokban a kisgyermekekben, akik allergiásak a tejre vagy a tojásra, meglepően gyakoriak a súlyos reakciók ezekre és más ételekre – ezt állapították meg az amerikai National Jewish Health kutatói. A még iskolába nem járó, bizonyítottan vagy gyanítottan ételallergiás gyerekek több mint 70%-ában fordult elő jelentős allergiás reakció egy hároméves periódus alatt.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a gyermekek szülei, illetve gondozói a súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakciók 70%-ában elmulasztották beadni az adrenalin injekciót, ami pedig életmentő lehet ilyenkor.

A tanulmány, amelyet a National Institutes of Health (NIH) finanszírozott, a Pediatrics június 25-i számában jelent meg.

Az eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy a szülőknek és a gyermekek más gondozóinak még sokkal inkább kell ügyelniük arra, hogy a gyerekek elkerüljék az allergén ételeket, s arra is, hogy a már kialakult allergiás reakciót megfelelően kezeljék” – mondta dr. David Fleischer, a National Jewish Health munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatás során 512 gyermeket követtek átlagosan három évig; a kutatás kezdetén a gyerekek életkora 3–15 hónap volt, és valamennyien igazoltan ételallergiásak voltak. A három év alatt összesen 1171 ételallergiás reakció fordult elő. Az 512 gyermekből 145-ben (28%) nem volt allergiás reakció, 98-ban (19%) egy reakció volt és 269-ben (53%) egynél több reakció fordult elő.

A reakciók valamivel több, mint 11%-a (134) súlyosnak minősült: ezekben bedagadt a gyermek torka, légzési nehézségei voltak, hirtelen vérnyomásesés következett be, s szédülés vagy ájulás is előfordult. Szinte az összes ilyen esetet az allergén elfogyasztása okozta, nem pedig belégzése vagy a bőrrel való kontaktusa.

A súlyos reakcióknak csak 30%-át kezelték a gyermek jelenlevő gondozói adrenalinnal, ami az egyetlen lehetőség az allergiás reakció enyhítésére a mentők megérkezéséig. Ennek oka az esetek egy részében az volt, hogy nem ismerték fel az állapot súlyosságát, máskor nem volt kéznél adrenalin injekció vagy féltek azt alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy az ételallergiás gyermekek gondozói mindig tartsanak maguknál adrenalin injekciót, tudják, hogy miről lehet felismerni a súlyos allergiás reakciókat, és hogy hogyan kell használni az adrenalin injekciót. Ennek a megfelelő alkalmazása életmentő lehet” – mondta dr. Dan Atkins, a National Jewish Health professzora, a közlemény társszerzője.

Az allergiás reakciók túlnyomó többségét (89%-át) az allergén véletlen elfogyasztása váltotta ki, amit időnként az étel címkéjének félreolvasása okozott vagy az, hogy az allergén bekerült egy másik – veszélytelen – ételbe. Az allergén ételt az esetek mintegy felében a gyerekek nem a szülőktől kapták. Meglepő módon, a reakciók 11%-át az okozta, hogy az allergént szándékosan adták a gyermeknek. A kutatók próbálják kideríteni, hogy mi vihette erre a gondozókat. Azt feltételezik, hogy a szülők talán azt akarták ilyenkor otthon kipróbálni, hogy kinőtte-e a gyermek az ételallergiát - írja a Science Daily.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés