hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Többen várnak katarakta műtétre

Csaknem 1600-zal nőtt egy év alatt a szürkehályog-műtétre váró betegek száma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető januári várólista adatai szerint. írja a Világgazdaság.

Az egészségbiztosító nyilvántartásából kitűnik, hogy januárban több mint 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra, írja a Világgazdaság.

Továbbra is csaknem minden harmadik beteg szürkehályog-műtétre vár, jelenleg a 12 ezret is meghaladja a NEAK listáján szereplők száma. Van olyan beteg, akinek 2018 decemberére van időpontja a Kanizsai Dorottya Kórházban. A nyugat-dunántúli intézményben 528-an várnak a beavatkozásra, és több mint 233 nap az átlagos várakozási idő. A legtöbben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában várnak szürke hályog miatti műtétre, több mint 800-an vannak, nekik átlagosan 90 napot kell várniuk a beavatkozásra.

Nagyon hosszú a névsor a térdműtétre várakozóknál is. Az egyik legsérülékenyebb ízület a térdízület, az operáció előtt álló betegeknek a mindennapi teendő elvégzése is erős fájdalmakat okoz. Ilyen beavatkozásra 5900-an várnak. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő, a legtöbbet, több mint két évet a Honvédkórházban előjegyzett betegeknek kell várniuk az ortopédorvosra. A harmadik leghosszabb várólista a csípőprotézisre váró betegeketé, itt is a Honvédkórházhoz ragaszkodóknak kell a legtürelmesebbnek lenniük, átlagosan 626 nap a várakozási idő.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink