hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Többe kerülnek a mentőautók

Az idén csaknem egymilliárd forinttal drágábban sikerült mentőautókat vásárolnia közbeszerzés keretében az Országos Mentőszolgálatnak, mint tavaly. Darabonként nettó 5,7 millió forinttal került többe egy kocsi most, hogy a Belügyminisztériumhoz (BM) köthető cég is részt vesz az üzletben – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap által megismert közbeszerzési felhívás és végleges adásvételi szerződés szerint ráadásul tavaly 80 mentőautót vásároltak, míg az idén a dokumentumok már 169 járműről szóltak, tehát több kocsit vettek, darabonként jelentős áremelkedéssel.

Nem különbözik jelentősen az autók műszaki felszereltsége a dokumentumok alapján, tehát nem tudni, mi indokolja, hogy milliókkal többe kerülnek idén a kocsik. A közbeszerzést mindkét esetben C típusú mentőgépjárműre írták ki „a dokumentációban meghatározott felszereléssel, eszközökkel”. Szerették volna megtudni, pontosan mit takarnak az említett felszerelések és eszközök, de az említett dokumentáció nem elérhető a Közbeszerzési Hatóság oldalán. Pedig elvileg ez idén ingyenesen hozzáférhető kellene hogy legyen egy megadott weboldalon, ám ott egyáltalán nem leltek erre vonatkozó dokumentumokat.

Annyi eltérést találtak a két felhívás között, hogy az idén hátsókerék-meghajtás, míg tavaly kétkerék-meghajtás szerepelt a kritériumok között, de ez a kettő lényegében nem különbözik egymástól.

Érdekesség, hogy tavaly és az idén is csak egyetlen ajánlat érkezett az OMSZ-hez, vagyis komoly versenyről távolról sem beszélhetünk a közbeszerzés tekintetében. Ráadásul a nyertes tavaly a Profile Vehicles Oy nevű cég volt, míg idén ugyanez a cég a BM Heros Logisztikai Ellátóközpont Kft.-vel együtt nyerte a közbeszerzést.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink