hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Több szív dobog

Az Eurotransplanthoz való januári csatlakozás óta hat magyar beteg kapott új szívet külföldről - közölte a Semmelweis Egyetem az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: a nemzetközi szervallokációs szervezet működésének lényege, hogy a tagországok betegei sürgős esetben külföldről is kaphatnak szervet.

Az intézmény tájékoztatása szerint ha Magyarország nem csatlakozott volna az Eurotransplanthoz, úgy valószínűleg "a betegek nagyobb részét elveszítettük volna, hiszen nem volt számukra alkalmas magyar donor szív akkor, amikor kellett volna". Kifejtették: hét hónap alatt öt, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal felnőtt és három kisgyermek került fel a szervezet úgynevezett "sürgősségi" várólistájára. Közülük hatnak, négy felnőttnek és két gyermeknek az életét mentette meg a külföldről az utolsó pillanatban érkező szerv.

Augusztus közepéig Magyarországon 19 szívátültetés történt, míg tavaly összesen 14. Idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt kapott új szívet, 3 kisgyermek pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - olvasható a közleményben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés