2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Több országban kiterjesztik az oltást a 12 és 18 év közöttiekre

Franciaországban június 15-től a 12 és 18 év közöttiek is beoltathatják magukat a koronavírus ellen, jelentette be Emmanuel Macron államfő. Korábban Románia és Ausztria is így döntött.

Macron tájékoztatása szerint az oltási kampány kiszélesítéséről a Pfizer által gyártott vakcinával a 12 évet betöltött kiskorúak számára az elnöki hivatalban szerda délelőtt tartott ülésén döntött az egészségügyi védelmi tanács, miután az egészségügyi főhatóság az Európai Gyógyszerügynökség pénteken kiadott ajánlására alapozva jóváhagyta az eddigi 18 éves korhatár további csökkentését.

Az államfő azt is üdvözölte, hogy a felnőtt lakosság fele már felvette az első vakcinadózist, ami szerinte valódi mérföldkövet jelent az oltási kampányban. Eddig 26,2 millióan, a teljes lakosság 39, a felnőtt lakosság fele kapta meg az első dózist, míg 12,4 millióan, a teljes lakosság 18,6, a felnőttek 22 százaléka mindkét adagot. Az elnök ugyanakkor továbbra is nagyon nagy óvatosságra kérte a franciákat, miután az ország dél-nyugati és nyugati területein, elsősorban a 30 év alattiak körében ismét elkezdett terjedni a vírus, és ezeken a területeken a reprodukciós ráta 1 fölé emelkedett.

A járvány egy hónappal ezelőtti tetőzése óta felére esett vissza a kórházban ápoltak száma, jelenleg 15 ezer fertőzött van a kórházakban, köztük a súlyos betegek száma 2754 az egy hónappal ezelőtti 6 ezerhez képest, a napi esetszám átlaga pedig az elmúlt hét napban már csak 8 ezer volt, a reprodukciós ráta országos átlaga 0,8. Miközben országos szinten a járvány napról napra visszahúzódik, Gabriel Attal kormányszóvivő szerdán a kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a korlátozások feloldásának egy hét múlva esedékes újabb folytatása előtt a dél-nyugati Nouvelle-Aquitaine és Occitanie régióban a vírus terjedése ismét erősödést mutat. Eközben a Marseille székhelyű déli Bouches-du-Rhone megye prefektúrája viszont azt jelentette be, hogy a szájmaszk viselése már nem kötelező a tengerpartokon, a parkokban és a játszótereken, miután a megyében jelentősen lelassult a járvány terjedése, de az utcán és a zárt nyilvános helyeken továbbra is kötelező viselni.

Macron szerdán jelezte, hogy a maszkviselés kötelezettségének feloldása az országban nem egységes lesz, hanem helyi szinteken dönthetnek róla a prefektúrák.

*

Romániában megkezdődött szerdán a 12 évet betöltött kiskorúak koronavírus elleni oltása a Pfizer által gyártott vakcinával, miután a hazai egészségügyi hatóságok az Európai Gyógyszerügynökség pénteken kiadott ajánlására alapozva jóváhagyták az eddigi 16 éves korhatár további csökkentését. Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora szerint Románia az Európai Unióban elsőként kezdte meg a 12-15 évesek beoltását.

A kiskorúak csak egy szülő vagy a törvényes gyám jelenlétében és beleegyezésével kaphatják meg a vakcinát. Az internetes előjegyzési portálon szerdától lehetővé vált az időpontfoglalás a 12 évet betöltött kiskorúak számára is, de a szülők előzetes regisztráció nélkül is elvihetik gyermeküket valamely oltóközpontba.

Romániában egyébként az utóbbi két-három hétben felére csökkent az amúgy sem túl magas oltási hajlandóság: most már a napi 20 ezret sem éri el a vakcinára jelentkezők száma. A csaknem húszmilliós Romániában eddig 4 millió 338 ezer ember, a felnőtt lakosság 26,9 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát. Az egészségügyi szakemberek szerint az oltás iránti érdeklődés visszaesése a fertőzések számának látványos csökkenésével is összefügg.

*

Ausztria kiterjeszti oltási tervét a 12 éven felüli gyerekekre, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után az osztrák Nemzeti Oltási Grémium (NIG) is szabad utat adott a Pfizer/Biontech vakcinájának a 12-15 évesek körében, jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerdán Bécsben. A tárcavezető hangsúlyozta: tanulmányok igazolják, hogy a Pfizer/Biontech vakcinája rendkívül hatékony a fiatalabb korcsoportok körében is. Hozzátette, hogy az említett vakcinából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot oltottak el az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően.

A szóban forgó korcsoportba tartozó 340 ezer gyerek közül Mückstein legalább 200 ezerrel számol, akik élnek majd a lehetőséggel. Úgy vélekedett: ha július-augusztusban minél több gyerek beoltatja magát, szeptemberben zavartalanabbul indulhat a jelenléti oktatás az iskolákban. Egyúttal kéri a szülőket, hogy segítsék a felvilágosító kampányt.

A 14 éven aluli gyerekek estében szülői beleegyezés szükséges az oltáshoz, míg a 14 éven felüliek önállóan is dönthetnek erről, még akkor is, ha a szülő esetleg oltásellenes. Ezért a közeljövőben a NIG szakemberei is intenzív kampányba kezdenek, hogy a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően felvilágosítsák őket az oltás fontosságáról.

A tárcavezető elmondta, hogy ugyan a gyerekek ritkábban kerülnek súlyos tünetekkel kórházba, de az úgynevezett Long-Covid szindróma, amely sok esetben és hosszú ideig alvászavarokkal, fáradékonysággal jár, esetükben is tapasztalható. Ezen túlmenően akár tünetmentesen is megfertőzhetik az idősebb korosztályokat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink