2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Több mint négymillió fertőzött a világon

Karanténban a járvány elleni küzdelem három amerikai vezető személyisége

Világszerte 4 024 973-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 279 321, a gyógyultaké pedig 1 375 94 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint vasárnap reggel 7.30-kor. Nemzetközi kitekintés.

Karanténba vonult szombaton a koronavírus-járvány elleni küzdelem három amerikai vezető személyisége: Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója és Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője. Egyik egészségügyi szakember sem kívánt nyilatkozni, de amerikai sajtóértesülések szerint valamennyien kapcsolatban voltak az amerikai alelnök, Mike Pence sajtófőnökével és szóvivőjével, Katie Millerrel, akinél pénteken állapították meg a vírusfertőzést.

A The Washington Post című napilap szombat este az internetes oldalán Fehér Házból származó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a következő két hét alatt mindhárom szakember csakis távmunkában dolgozik. Az FDA szóvivője, Michael Felberbaum szombat este közleményben tudatta: Stephen Hahn szombaton vírusteszten esett át, az eredmény negatív lett. Szombaton kiderült az is, hogy vírusfertőzést diagnosztizáltak Ivanka Trump, az elnök lánya és tanácsadója egyik munkatársánál is.     

A Fehér Házban speciális intézkedéseket hoztak az új típusú koronavírus esetleges terjedésének megakadályozására. A munkatársakat arra kérték, hogy - amennyire tehetik - otthonról dolgozzanak, minden utazást jelentsenek, és éberen figyeljenek a környezetükben is a vírusfertőzés tüneteire. Az épületkomplexumba belépőknél már a hét elején kötelezően bevezették a testhőmérséklet mérését. A Fehér Háznak azokat a részeit, ahol a legtöbben dolgoznak, rendszeresen fertőtleníteni fogják.

*

Két nappal a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának megkezdése előtt a francia parlament szombat este megszavazta az egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását július 10-ig, miközben az egészségügyi tárca jelezte, hogy az elmúlt 24 órában nyolcvannal emelkedett a Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma. Ennyire alacsony növekedésre április eleje óta nem volt példa.

A tárca közleménye szerint március 1. óta 26 310-en vesztették életüket a fertőzés miatt, de az időotthonokban és egyéb szociális intézményekben az elmúlt 24 órában már csak néggyel, a kórházakban 76-tal emelkedett a halottak száma. Kórházban 22 614 beteget ápoltak szombat este, ami 110-zel kevesebb mint pénteken, de még szombaton is 265 betegfelvétel történt. Közülük 2812-en vannak lélegeztetőgépen, ami 56-tal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, de még az elmúlt 24 órában is 38 új súlyos beteget szállítottak intenzív osztályokra.

A járvány kezdete óta 95 829-en szorultak kórházi ellátásra, közülük több mint 56 ezren gyógyultan távoztak.  "A vírus továbbra is aktív, és terjed az ország több részén is" - figyelmeztetett az egészségügyi tárca, amely arra kérte a franciákat, hogy szigorúan tartsák be a társadalmi távolságtartást és minden egyéb óvintézkedést a karantén hétfői enyhítése után is. A 67 millió lakosú országban a vírus jelenléte és a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb vörös zónába sorolt megyékben élő mintegy 27 millió franciára a karantén feloldása után is szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik a zölddel megjelölt, kevésbé fertőzött megyékben élnek.

*

Lendületesen lefelé ível a járványgörbe Olaszországban, ahol 200 alá csökkent az egy nap alatt meghalt betegek száma a polgári védelem szombat esti adatai szerint. Ezzel egy időben megteltek az utcák sétáló emberekkel, és több tartományban előbbre hozták az üzletek megnyitását is.

A halottak száma 194 volt, vagyis tovább csökkent az előző napi 243-hoz képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 395-öt. Utoljára május 4-én csökkent kétszáz alá az elhunytak egy nap alatti száma, ami akkor rendkívülinek számított, azt megelőzően március közepe óta nem volt ilyen alacsony ez a szám. Hét olasz tartományban - a tegnapi öt tartományhoz képest - egyetlen beteg sem halt meg az elmúlt 24 óra alatt.  Az aktív fertőzöttek száma több mint háromezerrel csökkent az egy napja regisztrált 1663 után.  Az aktív betegek száma jelenleg 84 842. Nyolcvankét százalékuk otthoni karanténban tartózkodik. Most lépte túl a százezret a gyógyultak száma. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 218 268-öt.

A gócpontnak számító Lombardiában 85-re csökkent a halottak egy nap alatti száma a korábbi 94 után. Az aktív fertőzöttek száma 502-vel emelkedett a korábbi 609-hez képest. Az egészségügyi hatóságok szerint az újraindulást követő járványhelyzet felméréséhez meg kell várni május második felének adatait.

*

Horvátországban a közép-dalmáciai Brac-szigetén új góc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantén rendeltek el - derült ki a válságstáb szombati sajtótájékoztatóján. Szlovéniában ismét több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen.

Horvátországban egy nap alatt tizenöttel - huszoneggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2176-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 87-re emelkedett. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1726 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 181 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 218 koronavírustesztet végeztek el.

Brac-szigetéről egy idősebb férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül pénteki jelentések szerint 22-en fertőződtek meg a koronavírussal. Jelenleg 14 napos karantén rendeltek el a szigeten, senki nem hagyhatja el lakhelyét és a szigetre sem látgathat senki. A lakosságot tömeges tesztelésnek vetik alá. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: országos szinten nem állítják vissza a feloldott korlátozásokat, de amennyiben góc alakul ki valahol, mint jelen esetben Brac-szigetén, hasonlóképpen fognak eljárni, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt néggyel - hárommal többel, mint egy nappal korábban -, 1454-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 101-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 571tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 43-an vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Ljubljanában péntek este 5500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték. Janez Jansa kormányfő Twitter-oldalán azt írta: Szlovéniát a koronavírus-járvány ellenére is a tíz legbiztonságosabb idegenforgalmi célpont közé sorolják a világon, ezt az előnyt pedig meg kell őrizni. Azzal vádolta a tüntetőket, hogy veszélyeztetik a közegészséget. A tüntetés békésen zajlott le, a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor figyelmeztették az embereket, hogy a tömeges demonstrációk a jelen helyzetben törvénytelenek. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

*

Spanyolországban 179-en veszítették életüket az új koronavírus okozta fertőzés következtében az elmúlt 24 órában, amellyel három nap után újból kétszáz alá csökkent a halálozás - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. A jelentés szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 26 478 ember halálához járult hozzá a dél-európai országban. A fertőzésből 133 952-en épültek már fel, a gyógyultak száma naponta több mint kétezerrel emelkedett egész héten. A koronavírus-fertőzést eddig 262 783 embernél igazolták, 39 205-nél ellenanyag-vizsgálattal, 223 578-nál pedig PCR-teszttel. A szaktárca csak ez utóbbi eljárással azonosított fertőzéseket tekinti új esetnek. Eszerint az elmúlt egy napban 604 új koronavírusos esetet szűrtek ki, a pénteki 1095 és a csütörtökön 754  után.

Az elmúlt két hónap alatt 35 százalékról 0,25 százalékra csökkent a napi esetszám-növekedés - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök szombati online sajtótájékoztatóján. Pedro Sánchez beszámolt arról, hogy az országban eddig több mint 1,6 millió PCR-tesztet és 840 ezer gyorstesztet végeztek. Előbbiből 274 ezret, utóbbiból 271 ezret az elmúlt héten. Mint mondta, a tartományok óriási erőfeszítést tettek a járvány visszaszorítása érdekében, és ennek köszönhetően jövő hétfőtől az ország lakosságának 51 százaléka "visszaszerezhet egy újabb részt életteréből".

Az egészségügyi minisztérium engedélyezte, hogy az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé a védekezés következő szintjére léphessen, és tovább enyhítsen a járványügyi korlátozásokon. A kormányfő beszélt arról, hogy a vírus "még itt van", és minden óvintézkedés kevés ellene, ha nem kíséri az egyéni felelősségvállalás, ezért fokozott óvatosságra és az előírások betartására kérte azokat, akiknek lakhelyén lazítanak a következő napokban.

Azokon a területeken, ahol május 11-én a jelenleg érvényes nulladik fázisból átlépnek az egyes fázisba, például részlegesen megnyithatják az éttermek teraszait a vendégek előtt és kinyithatnak a szállodák a közös helyiségek használata nélkül. A vallási helyszínek, kulturális intézmények ismét látogathatóak lesznek, de korlátozott létszám mellett. A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban, június végére oldják majd fel országosan.

Spanyolországban március 15-én vezettek be szükségállapotot, amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása. A szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig.

*

A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 309 541 volt az igazolt fertőzöttek, 78 794 a halálos áldozatok és 212 534 a gyógyultak száma.

Spanyolországban 223 578 fertőzöttről, 26 478 halálos áldozatról és 133 952 gyógyultról tudni.  Olaszországban 218 268 a koronavírus fertőzöttjeinek, 30 395 a halálos áldozatainak száma, és 103 031-an gyógyultak fel a Covid-19-ből. Az Egyesült Királyságban 216 525 a fertőzöttek száma, 31 662-an haltak bele a betegségbe, és 1001-an gyógyultak ki belőle.

Oroszországban 198 676 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 1827, a gyógyultaké pedig 31 916.    Franciaországban 176 782 fertőzöttről, 26 313 halálos áldozatról és 56 148 gyógyultról tudni. Németországban 171 324 a fertőzöttek száma, 7549 a halottaké és 143 300 a gyógyultaké.

Brazíliában 156 061 a megfertőződöttek száma, 10 656 a halálos áldozatoké és 61 685 a gyógyultaké.  Törökországban 137 115 fertőzést jegyeztek fel, 3739 a halálos áldozatok száma és 89 480 a gyógyultaké.   Iránban 106 220 fertőzöttről, 6589 halálesetről és 85 064 gyógyultról tudni.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 990 esetet tartottak nyilván vasárnap reggel. A halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 79 127. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés