hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Több mint 65 ezren vannak a kórházi várólistákon

Jelenleg már harminc, nem sürgős orvosi beavatkozásra kell várni Magyarországon – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján immár online is elérhető országos várólista adataiból, melyeket a Világgazdaság elemez.

Ezek szerint több mint 65 ezer beteg áll sorban ma Magyarországon valamelyik intézmény várólistáján. A legtöbbet továbbra is a gerincstabilizáló műtétekre, a térd- és a csípőprotézis-beültetésre kell várni. Az előbbire átlagosan 669 napot, míg az utóbbiakra majdnem három, illetve csaknem két évet. A sor azonban nem ezeknél a beavatkozásoknál a leghosszabb: az ezekre várók összlétszáma a 20 ezret sem éri el, miközben szürkehályog-műtétre már több mint 26 ezer beteget jegyeztek elő.

Nyitott szívműtétre 208 nap az átlagos, míg a gyerekek esetében az egy évet is meghaladja az átlagos várakozási idő. A szívkoszorúér-szűkületnél alkalmazott úgynevezett stentek beültetése is lassan halad, ha nem sürgős a beavatkozás most átlagosan 98 napot kell várnia rá a már előjegyzett 4091 betegnek – írja a Világgazdaság.

A kényszerű várakozás különösen aggasztó akkor, amikor valamilyen komoly betegség gyanúját kellene megerősíteni, márpedig a diagnosztikus szívkatéterezés ilyen. Mégis, ma átlagosan több mint három hónapba telik, míg egy beteget ily módon megvizsgálnak. Hasonló a helyzet a szív elektrofiziológia vizsgálatával, amire a listán lévő 332 betegnek átlagosan 52 napot kell várnia.

A leggyorsabban egyébként a kézsebészeti operációkat végzik el, ezeknél mindössze 14 nap az átlagos várakozási idő.

Az országos várólista nyilvántartást a jogszabályok értelmében az OEP vezeti, a várólistákat azonban továbbra is az egyes kórházaknak kell kezelniük. A kórházak vehetnek fel betegeket az intézmény várólistájára, és személyes kapcsolatot is csak ők tarthatnak a betegekkel. Az OEP adatvédelmi okokból ugyanis a TAJ számot kezelheti, de nem láthatja a betegek nevét, lakcímét, egyéb elérhetőségeit.

Várólista hossza*

Csípőprotézis-műtét 622
Szürkehályog-műtét 367
Gerincstabilizáló műtét 669
Nyitott szívműtét 208
Sérvműtétek 200
Gerincsérv-műtét 136
Szemhéj-műtét 82
Pajzsmirigy 105
Térdprotézis-műtét 846
Mandulaműtétek 44
Diagnosztikus szívkatéterezés 98
Elektrofiziológiás szívvizsgálat 52

*átlagos várakozási idő jelenleg (nap)
(Forrás: OEP)

Haiman Éva
a szerző cikkei

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink