2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Több millió emberről megfeledkeznek

Világszerte több millió emberhez nem jut el a segítség katasztrófák és krízisek idején, derül ki a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) riportjából.

A katasztrófák hatásait vizsgáló World Disasters Report szerint a problémák nem kizárólag a pénzhiányra vezethetők vissza. Még ha minden esetben rendelkezésre állna a szükséges anyagi keret, bizonyos emberek akkor is kimaradnának a segítségnyújtás köréből az adományozók, a humanitárius szervezetek és a kormányok döntései miatt. „Ez üzenet a teljes humanitárius szektornak, hogy kutassuk fel azokat a segítségre szoruló embereket is, akik nincsenek a szemünk előtt, mondta Elhadj As Sy, a Nemzetközi Vöröskereszt főtitkára.

A riport öt tényezőt sorol fel, amelyek miatt a nemzetközi közösség megfeledkezik ezekről az emberekről. Gyakran nem áll rendelkezésre elég információ a rászorulókról, így a programok nem azokat és nem olyan módon érik el, ahogy kellene. Sok közösséget elszigetelnek a földrajzi akadályok vagy a biztonsági kockázatok, amit súlyosbítanak a humanitárius segítők elleni támadások is. Az anyagi források hiánya gyakran állítja nehéz döntések elé a segélyszervezeteket. 2017-ben például az ENSZ által humanitárius célokra igényelt 23,5 milliárd dollár mindössze 60 százalékára akadt fedezet.

A riport szerint változtatni kellene az erőforrások elosztásán, hogy több támogatás jusson a helyi és országos szervezeteknek, hiszen ők azok, akik eljutnak az elszigetelten élő emberekhez és felismerik a zárt közösségek problémáit. „A Vöröskereszt és Vörös Félhold helyi munkatársai és önkéntesei beszélik a nyelvet és ismerik a helyi szokásokat, így kulturálisan elfogadott és költséghatékony módon tudnak segítséget nyújtani”, tette hozzá Elhadj As Sy.

2017-ben a teljes humanitárius költségvetés mindössze 2,9 százaléka, 603 millió dollár került a helyi segélyszervezetekhez.

cimkék

hirdetés

Könyveink