hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Több lehetne az egynapos sebészeti beavatkozás

Bár mentesítették a volumenkorlát alól az egynapos sebészeti ellátásokat, a finanszírozás egyelőre nem ösztönző – derül ki a hirado.hu-n.

Úgy tűnik, nem elegendő, hogy eltörölték az egynapos sebészeti ellátások teljesítményvolumen korlátját, mert ezen műtétek száma egyelőre országosan nem növekszik nagy ütemben, helyi jó példák azonban vannak – ezek közül mutat be egyet a hirado.hu a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai alapján a lap azt írja, tavaly közel 2,4 millió beteget bocsátottak el a hazai kórházak osztályairól, miközben csupán 249 ezer embert kezeltek egynapos ellátásban. Az egyik legjobb mutatója a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban van csaknem hatezer egynapos ellátási esetet listáztak, vagyis az összes páciens 15 százaléka még aznap hazamehetett a beavatkozás után. Egy idei rendelet szerint az egynapos sebészeti műtéteket már az értékükön finanszírozzák, vagyis ugyanakkora összeget kap a műtétre a kórház az OEP-től, ha bent tartja a beteget, mintha hazaengedné.

Mint azt a MedicalOnline-on már megírtuk, a szakemberek szerint egyébként ahhoz, hogy az ellátási forma népszerű legyen az ellátóknál, a finanszírozással is ösztönözni kellene a beavatkozásokat, át kéne szabni a 2004-ben íródott „egynapos sebészet szabálykönyvét”, és a járóbeteg-szakellátókra is vonatkoztatni kellene a tvk-mentességet. Amellett, hogy ez a műtéti forma olcsóbb, a szakemberek számos egyéb előnyt is felsorolnak, mint például hogy az egynapos műtétek esetében kevesebb a szövődmény és a nosocomialis fertőzés. Az Európai Unió országaiban az összes sebészeti beavatkozás mintegy 33-74 százalékát végezik egynapos ellátás keretében 2010-ben, hazánkban ugyanez az arány 15,5 százalék volt, tehát az arányok az elmúlt hat évben nem igen változtak. A legtöbb egynapos sebészeti ellátást az adatok szerint az Egyesült Államokban végzik, ahol az arány eléri a 80 százalékot, igaz, ott csak az ambuláns műtét fogalmát ismerik, az egynapos ellátásokat is ebbe a körbe sorolják – számoltunk be korábban a Medical Tribune-ben.

(forrás: Magyar Nemzet/Híradó.hu, Medical Tribune)

cimkék

hirdetés

Könyveink