hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Több házasság, kevesebb abortusz

Bár tavaly a születésszám csak kismértékben nőtt, eközben húszéves rekordszintre emelkedett a termékenység, ami csak azért nem hozott demográfiai áttörést, mert ezalatt jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi évre vonatkozó részletes demográfiai elemzéséből, amit a Magyar Nemzet idéz.

Több, évtizedek óta kedvezőtlen tendencia is megtört tavaly, így például a gyermekvállalási kedv hosszú évek óta először a 30 év alatti korosztály esetében nőtt a legnagyobb mértékben. Több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly, és ami még ennél is meglepőbb fordulat: megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése, és most először nőtt a házasságban született gyermekek száma is. Egyértelműen megállapítható tehát, hogy erősödött és stabilabbá vált a hagyományos családmodell.

Ha a születések száma úgy emelkedik, hogy közben a gyermekvállalásra képes nők létszáma csökken, akkor ez egyértelműen a termékenység növekedésének a következménye. A 2016-os termékenységi szint mellett száz nő 149 gyermeket hozna világra élete folyamán, öttel többet, mint egy évvel korábban.

Az összes gyermekszámtöbblet közel 84 százaléka egyébként a 30 évesnél fiatalabb nőktől származott, vagyis több fiatal nő vállalt gyereket, ami nagyon fontos előrelépést jelent. Az már nem ennyire jó hír, hogy a legjelentősebb termékenységemelkedés a 20 évesnél fiatalabb korosztálynál történt, és egyébként átlagot meghaladóan nőtt a 45 éves és ennél idősebb nők termékenységi szintje is.

A terhességmegszakítások száma már jó pár éve mérséklődik, és jelentős eredmény, hogy ez a tendencia tavaly sem fordult meg. A 2016. évi 30,4 ezer beavatkozás közel 780-nal, azaz 2,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenő irányzat azonban nem minden korcsoportra volt jellemző. A tizenéves fiatalok körében némileg kevesebb volt az abortusz, de a húszas éveik elején járó nőknél emelkedett az ilyen beavatkozások száma, írja a lap.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink