hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Biztonságos gyógyszert szeretnének a hemofíliások

Míg több nyugati országban a hemofíliások kezelésére már csak a legbiztonságosabb, úgynevezett rekombináns készítményeket alkalmazzák, Magyarországon ezek aránya csupán 40 százalék.

Jelenleg mintegy ezer hemofíliás él Magyarországon, közülük négyszázan súlyos betegek. A betegség kezelésére kétféle készítmény létezik, vannak a legbiztonságosabbnak tartott, szintetikus módon előállított rekombináns, és a vérből előállított gyógyszerek. Magyarországon többségében még mindig az utóbbiakat alkalmazzák – közölte a Magyar Hemofíliások Egyesületének elnöke, Varga Gábor.

Manapság már a vérből előállított készítmények is biztonságosnak tekinthetők, de mint az elnök emlékeztetett: korábban külföldön a nem megfelelően ellenőrzött készítményektől a hemofíliások 80-90 százaléka HIV-, illetve hepatitis-fertőzött lett. Varga Gábor bízik abban, hogy a Európai Hemofília Konzorcium pénteken Budapesten kezdődött 24. tanácskozásán a nemzetközi szakembereknek sikerült rávilágítaniuk arra, hogy a vérzékeny betegek ellátásában a rekombináns készítményeké a jövő. 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés