hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Tízmilliárdot visszavesz a kormány a kórházaktól

Verhetik a kalapjukat a földhöz azok a kórházigazgatók, akik eddig hiány nélkül gazdálkodtak, mivel nekik vissza kell fizetniük az egészségügyi kasszasöprésből származó év végi ajándékpénzt – írja a nol.hu

A Népszabadság úgy tudja: az ezt rögzítő kormányrendelet nyomán mintegy kéttucat kórháznak, köztük két egyetemnek is vissza kell fizetnie körülbelül tíz milliárd forintot az Államkincstári számlájára a 27 milliárdos összegből. Az intézkedéssel egyébként immár sokadszor sikerült kormányzati kollágáinak meglepetést okozniuk az egészségügyért felelős államtitkár számára.

December 29-én még örömhírként, szakmapolitikai sikerként jelentette be a sajtónak Szócska Miklós államtitkár, hogy egy friss kormánydöntés alapján 27 milliárdot kapnak a szolgáltatók. A hivatalos kommunikáció szerint: a pénzt az intézmények lejárt adósságainak kifizetésére és a pótlékosztásból eddig kimaradtak juttatásaira szánták. Hozzátették azt is, hogy e döntés nyomán hosszú ideje először mód nyílik arra, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdjék az újévet az intézmények, és ezért a konszolidációs összeg közvetve az ellátást fenyegető bérhelyzet megoldását is szolgálhatja.  

Pedig ekkor már a jogszabály dátuma alapján készen volt az a kormányrendelet is, miszerint ezt a pénzt kizárólag a lejárt szállítói tartozásokra költhetik el az egészségügyi intézmények. Ahol pedig ilyen nincs, mert jól gazdálkodott a menedzsment, annak vissza kell fizetnie az Államkincstár számlájára az egyszer már kiutalt összeget. Bár a rendelet dátuma december 29. a kórházi vezetők csak az újév első napjaiban szereztek tudomást az ajándékpénz visszautalását kezdeményező jogszabályról.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink