hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tizenöt baktérium az alapfelszereltség

Mindössze 15 mikrobafaj elegendő a bélben, hogy megakadályozza a szalmonellafertőzést, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport eredményeiből, melyeket az Index idéz.

Az egerek és az emberek bélrendszerében több milliárd mikroba él, amelyek segítik az emésztést és megakadályozzák a kórokozók elterjedését. Bärbel Stecher, a Müncheni Egyetem munkatársa vezetésével a szakértők az egerek bélrendszerében legelterjedtebb baktériumok közül tizenkettőt ültettek be sterilen tartott rágcsálókba. Ezután tesztelték, vajon fogékonyak-e ezek az állatok a szalmonellafertőzésre, írja az MTI alapján az Index.

A teljesen bélflóra nélküli állatok ugyanis fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek. A tucatnyi baktérium bizonyos védelmet nyújtott az egereknek, de korántsem volt annyira hatásos a betolakodók ellen, mint a természetes bélflóra.

A tizenöt baktérium kombinációja az az alapfelszereltség, amelyet más kórokozók ellen is bevethetnek, és ha szükséges, kibővíthetnek, vélik a kutatók, akiknek tanulmánya a Nature Microbiology című tudományos lapban jelent meg.

(forrás: Index/MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink