hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Tíz éve keresik a választ

A petefészekrák kemoterápiája

Hatásos-e a kiegészítő kemoterápia korai stádiumú ovarium-carcinomában? A korábbi tanulmányok túlságosan kis esetszámúak voltak ahhoz, hogy megbízható következtetéseket lehessen levonni belőlük. Két, idén januárban publikált vizsgálat tudományosan megalapozott válasszal szolgál a kérdésre.

Több mint egy évtizede a világ számos nagy intézetének klinikusai összefogtak, hogy kiderítsék, érdemes-e korai stádiumú petefészekrák esetén kiegészítő citosztatikus kezelést adni. 2000 januárjában fejeződött be és 2003 januárjában jelent meg a Journal of the National Cancer Institute-ban annak a két nagy nemzetközi vizsgálatnak az összefoglalója, amelyek alapján bebizonyosodott: a műtétet követő kemoterápiának köszönhetően a páciensek túlélése javul, és meghosszabbodik a daganat kiújulásáig eltelt idő.

Az első vizsgálat (az ICON1) 477 alanya közül 241-en közvetlenül a műtétet követően platina alapú kemoterápiában részesültek. A többi 236 beteget csak obszerválták, náluk nem történt további beavatkozás, hacsak nem vált klinikailag is indokolttá a kemoterápia. Az ötéves túlélés az előbbi csoportban 79 százalékos, az utóbbiban 70 százalékos volt. A recidívamentes ötéves túlélés tekintetében szintén szignifikáns különbséget találtak: 73 százalék a citosztatikummal kezeltek, és 62 százalék az obszerváltak körében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz Mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés