2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Tilos dohányozni a New York-i parkokban és strandokon

A dohányzási tilalom szabadtéri kiterjesztésével a keleti parti metropolisz Chicago, San Francisco és Los Angeles példáját követi. 

A New York-i városvezetés februárban meghozott döntése értelmében hétfőtől tilos dohányozni a város parkjaiban, tengerparti strandjain, deszkázott sétányain és gyalogos övezeteiben. A döntés Michael Bloomberg polgármester egészségmegőrző kampányának részét képezi.

"Úgy gondoljuk, hogy az embereket nem kellene kitenni ezeknek a káros anyagoknak, amikor a parkba mennek, hogy élvezzék a friss levegőt" - fogalmazott Thomas Farley, a város egészségügyi biztosa.

A szabály betartását nem rendőrök ellenőrzik majd, hanem mintegy kétszáz parki alkalmazott, akik jogosultak lesznek az ötven dolláros (9600 forint) bírság kiszabására is.

A New York-iak továbbra is rágyújthatnak az utcákon, a parkolókban, a járdákon és otthonaikban, bár manapság már sok főbérlő nem engedélyezi ezt. Az éttermekben és bárokban való cigarettázást 2003-ban tiltották be.

Becslések szerint a dohányzás több mint hétezer New York-i haláláért felelős évente. A városban a dohányzó felnőttek aránya a 2002-es 21 százalékról mára 15,8 százalékra mérséklődött.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink