2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Texasban a terhesség hatodik hetétől tilos az abortusz

Hatályba lépett az Egyesült Államok déli részén lévő Texas államban szerdán az a törvény, amely a terhesség hatodik hetétől, azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés, megtiltja az abortuszt, számolt be az amerikai sajtó.

A jogszabály azután lépett hatályba, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság – az abortuszjogi szervezetek sürgősségi kérelmeinek ellenére  nem lépett fel a művi terhességmegszakítást tiltó texasi törvény ellen. Az abortuszjogi szervezetek szerint az államban elvégzett abortuszok 85-90 százaléka a terhesség hatodik hete után történik, vagyis a törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra.

A Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, New York-i székhelyű, és szerte az Egyesült Államokban úgynevezett abortuszklinikákat működtető nonprofit szervezet, más egészségügyi szolgáltatók és orvosok júliusban a texasi Austin város szövetségi bíróságán megtámadták a törvényt, és azt állították, hogy az megsérti az abortuszhoz fűződő alkotmányos jogot.

Ilyen szigorú tiltást egyetlen amerikai államban sem engedélyeztek azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság csaknem fél évszázada meghozta a precedensnek számító, úgynevezett Roe/Wade döntést. 1973. január 22-én a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az alkotmány 14. kiegészítése alapján, a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását az első trimeszterben alkotmányellenesnek nyilvánítja. Innentől fogva egyik állam sem tagadhatta meg törvényeiben a nőktől a terhesség első három hónapjában a legális, biztonságos abortuszt.

A május 19-én Greg Abbott republikánus kormányzó által aláírt törvény felhatalmazást ad a magánszemélyeknek, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki megsérti a törvényt, és "segíti vagy támogatja" az abortuszt a terhesség hatodik hete után.

Felszólalt az új texasi abortusztörvény ellen Joe Biden amerikai elnök is, aki szerdai közleményében azt írta: a jogszabály "nyilvánvalóan sérti a Roe kontra Wade ügyben hozott alkotmányos jogot", valamint jelentősen rontja a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. "A kormányom mélyen elkötelezett a Roe kontra Wade ügyben közel öt évtizeddel ezelőtt megállapított alkotmányos jog mellett, és meg fogja védeni azt"  fogalmazott Biden. Az elnök kifejezetten bírálta a törvény azon rendelkezését, amely lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy pert indítsanak a terhességmegszakítást végzők ellen.

Május elején a szintén Texas állambeli Lubbock városában népszavazáson döntöttek az abortusz teljes betiltásáról. Lubbock a legnagyobb olyan város az Egyesült Államokban, amely betiltotta a terhességmegszakítást, és ezzel csatlakozott "A meg nem született gyermekek menedékvárosa" címet viselő városokhoz.

2019 júniusában a texasi Waskom volt az első város, amely betiltotta az abortuszt, és "A meg nem született gyermekek menedékvárosának" nyilvánította magát. Azóta csatlakozott például Nebraska állam két városa, Hayes Center és Blue Hill is. Lubbock a 26. város volt a sorban, és a kezdeményezők szerint messze nem az utolsó.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink