hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tetemesre duzzadt az OMSZ adóssága

A Magyar Államkincstár adatai szerint tavaly év végén 17,5 milliárd forint adósságuk volt az egészségügyi intézményeknek – írja az Mfor.hu.

A kórházak tavaly ősszel 54,6 milliárd forintot kaptak az adósságaik rendezésére, a pénz azonban nem volt elég a jelek szerint. Ami arra utal, hogy továbbra is rendszerszintű probléma van az intézményekben, ami miatt folyamatosan újratermelődik az adósságuk, írja az Mfor.hu.

Az sem kizárt, hogy a költségvetés terhére juttatott kiegészítő forrás elszámolása még nem történt meg teljes körűen, azaz az adósságrendezés egy része pénzügyileg átcsúszott 2018-ra, bár ez kevésbé valószínű.

A 17,5 milliárd forinttal szinte kizárólag a piacon működő beszállítókkal szemben maradtak adósok az egészségügyi ellátóhelyek. Vagyis a cégek hitelezik meg a magyar egészségügy működését.

Szembetűnő az Országos Mentőszolgálat adósságának brutális megugrása tavaly decemberben. Egy hónappal korábban még csak 98 millió forint értékű, határidőben ki nem fizetett számla nyomta a gazdálkodásukat, december végére azonban ez az összeg 1,729 milliárd forintra emelkedett.

(forrás: Mfor.hu)
hirdetés

Könyveink