hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Élesben indul az elektronikus egészségügyi kártya Németországban

Németországban az orvosi szakellátóknál 2011 októberében már elektronikus egészségügyi kártyával igazolhatják a betegek biztosítási jogviszonyukat. A praxisok megkezdték a kártyaolvasók beszerzését és beüzemelését, ha a szolgáltatók tartják az „ütemet” és elegendő terminált üzemelnek be, akkor 2013 után általánossá válhat az elektronikus egészségügyi kártya használata az országban.

Az év harmadik negyedében megjelenő kártya a jelenleg is érvényes betegbiztosítási kártya mellett a biztosítotti jogviszony igazolását teszi lehetővé: az új rendszerben a visszaéléseket megakadályozása érdekében először a biztosítottak törzsadatai lesznek online ellenőrizhetők. Ezen túlmenően lehetőség van arra is, hogy a kártyán a beteg sürgősségi ellátással kapcsolatos adatait is rögzítsék, ám ehhez a páciens beleegyezése szükséges. Középtávon a cél az, hogy az orvosok az új rendszeren keresztül online hozzáférhessenek betegeik leleteihez és az ellátásban résztvevő valamennyi orvos információt cserélhessen a kezelés folyamatáról.

Három biztosító, a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete (Kassenärztliche Bundesvereinigung), a Pénztári Fogorvosok Szövetségi Egyesülete (Kassenzahnärztliche Bundesvereinigung) és a Kötelező Biztosítók Csúcsszövetségének Egyesülete (Spitzenverband Bund der gesetzlichen Krankenversicherung) az elmúlt napokban jelentette be, hogy 2011 októberétől átáll az új rendszerre és megkezdik az elektronikus egészségügyi kártyák kiosztása az országban.

Éppen ezért a praxisoknak már most meg kell kezdeniük a kártyaolvasók beszerzését és beüzemelését. Egy a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete, a Pénztári Fogorvosok Szövetségi Egyesülete és a pénztárak között született megállapodás értelmében a pénztárak a terminálokért járó átalányt 2011 második és harmadik negyedévében fizetik ki a praxisok számára.

A szakmai szövetségek a kártyaolvasókért 355 eurót, a beüzemelés költségek ellentételezéseként 215, a mobil kártyaolvasókért pedig 280 eurót utalványoznak a praxisok számára.

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

(forrás: www.aerzteblatt.de)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés