hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Termelő erő lehetne az egészség (Frissítve!)

A népesség egészségi állapotának javítása alapvető érdek, az ország versenyképességének a feltétele, idézi a Népszava a PM államtitkárát.

 

A 25-50 év közötti korosztály még ugyanolyan arányban dolgozik Magyarországon, mint például Csehországban vagy Svédországban, de ötven felett már az átlagosnál nagyobb mértékében tűnnek el a magyar munkavállalók a munkaerőpiacról. Ennek oka az egészségük megromlása, illetve az egészségügy állapota – derült ki a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett XXI. Pénzügyi Csúcstalálkozón. A rendezvényen, ahová főként a vállalati vezetők köréből érkezett a hallgatóság, az előadók és a közönség is arra kereste a választ: hogyan lehetne hatékonyabbá, és fenntarthatóvá tenni a magyar egészségügyet?

Magyarországon a munkaerőhiány már a gazdasági növekedés korlátja – állította Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, aki szerint 50 év felett a magyarok egészségi állapota egyre rosszabb. Hozzátette: ha mindenki, aki elérte az öregségi korhatárt nyugdíjba menne, 200 ezer ember esne ki öt éven belül a munkaerőpiacról. A népesség egészségi állapotának javítása alapvető érdek, az ország versenyképességének a feltétele, írja a lap.

– Látjuk az előttünk álló feladatokat az egészségügy területén – mondta az államtitkár, aki szerint legalább olyan fontos rávenni az embereket az életmódváltásra, az egészséges testsúlyuk megőrzésére, a szűrővizsgálatokon való nagyobb arányú részvételre, mint az ellátórendszer kiigazításával foglalkozni.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója, az igazgatóság elnöke arra vonatkozóan mutatott be modellszámítást több különböző forgatókönyvre, hogy az akár évente 30 ezer megelőzhető haláleset megakadályozásával mennyivel nagyobb lehetne a munkaerőpiac, és ezen keresztül mennyivel nagyobb lehetne a hazai éves GDP. Ez utóbbi összeg 1000 milliárd forintra rúg, amennyiben az évente 30 ezer halálesetet megelőzve a munkaerőpiacon mára – lemorzsolódással is számolva – 150 ezer emberrel többen lennének jelen.

 

Magyarországon az évi 130 ezer halálesetből majdnem minden negyedik megelőzhető lenne. A Concorde szerint a Népszava cikke tévesen tartalmazta azt az állítást, miszerint Jaksity György szerint az állam ezermilliárdos plusz egészségügyi költése révén nyerne 150 ezer munkavállalót a gazdaság.

(forrás: Népszava Online, CONCORDE ÉRTÉKPAPÍR ZRT.)
hirdetés

Könyveink