2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Terjed az új vírusmutáció

A járványszakértők azt feltételezik, hogy első ízben Délkelet-Angliában két héttel ezelőtt azonosított vírusmutáció már terjedőben van az USA-ban, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

A B.1.1.7 kóddal jegyzett vírustörzs kaliforniai megjelenését Gavin Newsom kormányzó jelentette be, amikor online tárgyalt a járványhelyzetről Anthony Fauci főinfektológussal, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatójával, akit Joe Biden megválasztott elnök felkért az egészségügyi főtanácsadói tisztségre.

A járványügyi szakembereket az foglalkoztatja most, hogy az agresszív vírusmutáció hogyan érkezett az országba, és nem túl késő-e korlátozó intézkedéseket hozni kifejezetten ellene.

A két hete Délkelet-Angliában azonosított vírusmutáció sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert SARS-CoV-2 vírusváltozatoknál, fertőzési képessége 50-70 százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okoznak a már ismert vírustörzseknél vagy halálosabb lenne azoknál. Tartanak azonban attól, hogy mivel gyorsabban terjed, még jobban leterheli az egészségügyi rendszert. A coloradói egészségügyi hatóságok szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő vakcinák feltehetően védelmet nyújtanak a vírusmutáció ellen is.

A B.1.1.7 vírustörzs már számos európai országban megjelent, de felbukkant a többi között Kanadában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Koreában és Japánban is, közli a lap.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés

Könyveink