hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Terhességi multivitaminok szedésével növelhető a születési súly

A terhességi multivitaminok rendszeres szedésével lényegesen csökkenthető a kis születési súllyal világra jött újszülöttek aránya, szemben azokkal a gyermekekkel, akiknek édesanyja csak a szokásos folsav- és vaspótlásban részesül a gyermekvárás idején.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg a vas és a folsav kiegészítő bevitelét javasolja a terhesség alatt. A korábbi kutatások nem szolgáltak egyértelmű bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy a többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmazó multivitamin-készítmények szedése előnyösebb lenne, mint a hagyományos folsav- és vaspótlás.

A torontói Mount Sinai Hospital szakemberei a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) című lapban úgy vélekednek, hogy a korszerű kombinált vitaminok rendszeres szedésével lényegesen csökkenteni lehetne a kis születési súllyal világra jött újszülöttek arányát. A remélhető eredmény számokban sem elhanyagolható, hiszen Kanadában évente 133 millió gyermek születik, 15,5 százalékuk kis születési súllyal. A kutatók becslése szerint a multivitaminok évente 1,5 millió újszülött esélyeit javíthatnák azáltal, hogy mérsékelnék a kis születési súlyú újszülöttek arányát.

Ennek pedig azért lenne nagy népegészségügyi jelentősége, mert többek között éppen a normálistól elmaradó születési súlyt tartják az 5 évesnél fiatalabb korban bekövetkező halálozás egyik fő okának. A mostani felmérés egyik vezetője, dr. Prakash Shah szerint a világ számos pontján lefolytatott 15 vizsgálat eredményének szintézise alapján állítható, hogy amennyiben minden várandós hozzájuthatna a multivitaminokhoz, úgy 17 százalékkal csökkenhetne a kis születési súlyú újszülöttek aránya, így a vitaminpótlásra áldozott összeg többszörösen megtérülne a most még eleve hátránnyal induló újszülöttek későbbi ellátásához szükséges költségek megtakarításában.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés