hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Terhesség alatt sem kell félni a műtéttől

Ha állapotos nőben végeznek vakbél- vagy epehólyagműtétet, nem nagyobb a fertőzés és más szövődmények kockázata, mint a nem terhes nőkben.

„Gyakori, hogy a terhesség alatt meg kell operálni a kismamát, nemcsak az ő egészsége érdekében, hanem azért is, hogy problémátlan legyen a terhesség” – mondta dr. Jeffrey Ecker, a Massachusettsi Általános Kórház szülésze, aki nem vett részt az erre vonatkozó vizsgálatban.

Dr. Elizabeth Erekson, a Yale Egyetem orvoskarának professzora, a vizsgálat vezetője emlékeztetett arra, hogy a terhesség alatt végzett műtétekkel kapcsolatban felmerült az az aggály, hogy a terhesség külön kockázati tényező lehet. A korábbi közlemények többségében azonban nem hasonlították össze a terhes nőkön és a hozzájuk hasonló nem terheseken végzett operációk kimenetelét.

terhesseg_es_mutet

 

Dr. Erekson és munkatársai egy adatbázis felhasználásával összehasonlítottak majdnem 1300 várandós nőt több mint 51.000 hasonló korú nem terhessel abban a tekintetben, hogy miként alakult állapotuk a műtét után.

Több mint 800 állapotos nőben vakbélműtétet végeztek, és 4 százalékukban alakult ki valamilyen szövődmény az operációt követő egy hónapon belül. Ez lehetett fertőzés, embólia, halál, szívroham vagy ismételt műtét. Ugyanezt a műtétet hajtották végre 19.000 nem terhes nőben, és náluk 3 százalékos volt a szövődmények aránya. A különbség statisztikailag nem szignifikáns, minden bizonnyal a véletlen műve.

Az epehólyag eltávolítása után mind a terhes, mind a nem terhes nők 2 százalékában alakult ki valamilyen szövődmény – tehát ezek arányát a terhesség nem befolyásolta.

Dr. Erekson szerint az eredmény, a terhesség okozta kockázatnövekedés hiánya megnyugtató lehet az állapotos nők számára – ha műtétre van szükségük, nem kell jobban tartaniuk tőle, mint bárki másnak.

Dr. Ecker azt mondta, hogy a vizsgálat igazolta a nőgyógyászok gyakorlatát, akik azt szokták javasolni a terhes nőknek, hogy ha sürgős műtétre van szükségük, például vakbélgyulladás vagy lábtörés miatt, ne halogassák az operáció elvégeztetését. Ez az elektív műtétekre nem vonatkozik – ezeket érdemes a szülés utánra halasztani.

A műtétek magzatra gyakorolt hatásával a mostani vizsgálat nem foglalkozott.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés