hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Terápiás kontrasztanyag

Gyógyszer diagnosztikai segédanyagból?

Az MR-vizsgálati kontrasztanyagként alkalmazott magnafodipir növelheti egyes kemoterapeutikumok hatékonyságát, és ezzel párhuzamosan biztosíthatja az egészséges sejtek védelmét – állítják a párizsi René Descartes Egyetem kutatói.
A francia munkacsoport vastagbélrákban szenvedő betegektől és öt egészséges önkéntestől nyert fehérvérsejteket, illetve daganatsejteket. Az in vitro tenyészetekhez magnafodipir jelenlétében, illetve anélkül paclitaxelt, oxiplatint vagy 5-fluoruracilt adtak. Az önmagában alkalmazott citosztatikum hatásával összehasonlítva a magnafodipir 46 százalékkal csökkentette a paclitaxel, 30,5 százalékkal az oxiplatin és 15 százalékkal az 5-fluoruracil leukocitakárosító hatását, és statisztikailag szignifikáns mértékben növelte a gyógyszervegyületek CT26-daganatsejtekre kifejtett aktivitását (J Nat Canc Inst 2006; 98: 236–244).
Az in vivo állatkísérletek során egerek gasztrointesztinális rendszerébe CT26-tumorsejteket transzplantáltak, és egy részüknél Staphylococcus aureus-fertőzést is előidéztek, majd az állatokat – magnafodipirrel vagy anélkül – 20 mg/ttkg paclitaxellel kezelték. Amellett, hogy a magnafodipir felerősítette a paclitaxel citotoxikus hatását, védelmet nyújtott a kemoterápia okozta leukopéniával szemben és szignifikánsan javította a fertőzött egerek túlélését (az egyenként 17 tagú állatcsoportokban 3, illetve 14 egyed élte túl a kezelést).
E megfigyelések tovább bővítik ismereteinket a daganatsejtek növekedésében, illetve apoptózisában szerepet játszó oxidációsredukciós folyamatokról, és felvetik annak lehetőségét, hogy a közeljövőben e mechanizmus célzott módosításával vegyük fel a harcot a daganatos betegségekkel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés