hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Terápia van, betegút még nincs a menekültek számára

A menekültek sürgősségi ellátása rendezett, de a krónikus betegek gyógyítása teljesen szabályozatlan, írja a Népszava.

Az ukrán határnál, Beregsuránynál segít a MedSpot Alapítvány orvoscsapata, amely két komplett rendelőnyi eszközt vitt a vizsgálóágytól a vérnyomásmérőig a menekültek ellátására. A szervezet önkéntes orvosai csütörtöktől egy kölcsönkapott szűrőbuszban 24 órás orvosi ügyeletet látnak el.

– Fejfájás, lábdagadás, gyomorfájás, elfogyott inzulin – sorolta első pácienseik problémáit az egyik orvos, Spányik András, aki szerint alig csomagolták ki az eszközöket, máris jöttek a betegek. Sok a kimerüléses panaszokkal érkező is, és akadt egy pszichiátrai beteg, tourette szindrómás férfi, aki eddigi életét egy szanatóriumban töltötte, amit most lebombáztak.

– Azt mondták neki, menjen, amerre lát. Ő meg átjött a határon, kíséret, segítség nélkül. Semmi ismerete a világról, kényszeres mozgása miatt pedig sokan még félnek is tőle. Most próbáljuk elhelyezni egy intézményben. Az ő számára például a megyei tiszti főorvos segítségével igyekszünk gyógyszert szerezni – mondta Spányik András doktor, akinek van gyakorlata menekült-ellátásban, önkéntesként az előző menekültáradatban is dolgozott a déli határnál. Arra kérdésre, hogy hogyan írhatnak fel például inzulint a gyógyszer nélkül maradt cukorbetegnek, azt feleli, hogy nem szoktak. Első körben bekötnek egy infúziót és megpróbálják az illetőt kórházba juttatni, és ott bizonyos inzulin szint alatt újra elkezdik adagolni a gyógyszert.

A recept felírása amúgy is problémás, mert csak az akut orvosi ellátás adható térítésmentesen, az orvosságot kizárólag teljes áron tudják a menekültek kiváltani. Ezért a magyar állam az ország stratégai készletéből biztosítja térítésmentesen a szükséges gyógyszereket a menekülteknek.

Spányik András elmondta, hogy szervezete adományokból működik, és szükségük is van további felajánlásokra, önkéntesekre, orvosokra, ápolókra.

A Népszava megkérdezte a szakminisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, kaphatnak-e és ha igen, hogyan egészségügyi ellátást a krónikus, illetve daganatos terápiára szoruló menekültek. Mi a feltétele ennek a csak kizárólag ukrán útlevéllel rendelkezők esetében? Mi a feltétele mindennek az kettős állampolgárságúak esetében? Tesznek-e különbséget a jogosultság megítélésekor életkor alapján? Például gyermekek, vagy idősek tekintetében? Úgy tudjuk, korábban az egészségügyi államtitkárság már nyilatkozott betegszervezetnek úgy, hogy egyedi méltányosság keretében biztosítják a menekülteknek az hosszan tartó kezeléseket. Ha ez helytálló, akkor ki, hol, és mennyi idő alatt bírálja el ezt a jogosultságot? Mik a hozzáférés kritériumai? Egyéni szerződéssel köthetnek-e a természetbeni ellátásokra a menekültek biztosítást a NEAK-nál? Ha igen, mennyiért?

Választ nem kaptak.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink