hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tengerentúli vizsgálatmustra-folytatás

megkezdett napi 40 mg-os atorvastatin- terápia szignifikánsan csökkentette a posztoperatív pitvarfibrilláció előfordulását.
Stentbeültetés
A BASKET LATE (BAsel Stent Kosten Effektivitäts Trial – LAte Thrombotic Events) vizsgálatban (746 eset) a hagyományos és a gyógyszerkibocsátó stent (drug eluting stent; DES) behelyezését, valamint acetil-szalicilsav és clopidogrel hat hónapos együttes adását követően elhagyták a clopidogrelt és egy éven át kísérték figyelemmel a betegek állapotának alakulását. A halál és az infarktus bekövetkezésének kombinált végpontja szignifikánsan nagyobb értéket ért el a DES-csoportban, annak ellenére, hogy a resztenózis miatt ismételt intervenciót jelentősen kevesebbszer kellett végezni. A stent-trombózis az egyéves követés különböző időpontjaiban lényegesen gyakoribb volt a DEScsoportban, ami a meglepő eredményt magyarázza. Tekintettel arra, hogy az USA-ban már több mint 90 százalékban DES-t ültetnek be, az eredmények a jelenleg érvényes protokollok átgondolását teszik szükségessé, és a clopidogrel tartósabb adását indokolják.
A PROGRESS-I tanulmányban először számoltak be emberi koszorúérbe ültetett, 2–3 hónap alatt felszívódó, 93 százalék magnéziumot tartalmazó stentekről stabil és instabil anginás betegeknél. Négy hónap után még 30 százalék alatt maradt a jelentős nemkívánatos események előfordulása, amely arányban áll a hagyományos stentekkel kapott értékkel. Hat-nyolc hónapos követés után viszont már jelentősnek mutatkozott a resztenózis aránya. Ez az új stent-lehetőség mindenképpen ígéretes utat nyithat meg és a tökéletesedő felszívódó stentek könynyebbé tehetik a később esetleg sorra kerülő koszorúér-bypass műtét technikai feltételeit.
A TYPHOON (Trial to Assess the use of the CYPHER® Stent in Acute Myocardial Infarction Treated with BallOON Angioplasty) vizsgálatban akut ST-elevációval járó infarktus miatt beültetett Cypher (sirolimus) stent és hagyományos bare-metal stent eseteit hasonlították össze. Mindkét csoportban hat hónapig adták az acetil- szalicilsav mellé a clopidogrelt. Az elsődleges végpont (a stentelt érrel összefüggő infarktus, visszatérő iszkémia és halál) szignifikánsan kedvezőbb volt egy év után a Cypher stent esetében, ami elsősorban a resztenózis csökkenésének köszönhető. A halál és az újabb infarktus aránya azonos volt a két stenttípus esetén.
A PASSION (Randomized Comparison of Paclitaxel-Eluting Stent Versus Conventional Stent in STSegment Elevation Myocardial Infarction) vizsgálat ugyancsak akut ST-elevációs infarktusban beültetett, paclitaxelt kibocsátó (Taxus) stent és a hagyományos stent öszszehasonlítását végezte el. A jelentős kardiovaszkuláris események előfordulási aránya 1 év elteltével 12,6 százalékos volt a hagyományos, és 8,7 százalékos a Taxusstent beültetése után, ami nem szignifikáns különbség. Mindkét csoport 6 hónapnál kevesebb ideig kapta az acetil-szalicilsavból és clopidogrelből álló kombinációt és mindkét stent-típussal három stent-trombózis fordult elő. A DES stentek alkalmazása kedvezőbbnek tűnik akut infarktusban is, de fennáll a stent-trombózis veszélye a clopidogrel elhagyása után.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. RÓNASZÉKI ALADÁR
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés