hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Temetni mentek, s most őket dicsérik

Díjat nyert az humanitárius szervezetet, amelynek a temetkezési szokások megreformálásával sikerült az ebolajárvány terjedésének egyik legfontosabb okozóját kiiktatni Sierra Leonéban – írja a NOL.

A megbetegedések számának robbanásszerű növekedése főként a temetkezési szokásoknak volt betudható, mert az érintett országokban a hagyomány szerint a családtagok közvetlen fizikai kapcsolatba kerülnek a halottal – emlékeztet a lap.

– Amikor átvettük a temetéseket végző csapatok koordinációját, az emberek csupán öt százalékát temették el 48 órán belül, úgyhogy nagyon gyorsan terjedt a vírus. A holttestek általában az otthonokban vagy az utcán hevertek – idézte fel a Népszabadságnak Austin Kennan, a kitüntetett Concern Worldwide nyugat-afrikai regionális igazgatója.

Az ír szervezet a hatvanas évek végén kezdett el a régióban dolgozni, fő céljuk a szegénység és az éhín­ség enyhítése volt, az ebola gyors terjedése egy új terület megismerésére késztette őket. A Sierra ­Leone-i kormánnyal együttműködve 2014 októberében tíz helyi temetkezési csoport irányítását és két temető felügyeletét vették át. – Néhány hét múltán a halottak 97 százalékát sikerült 24 órán belül eltemetni – mondja Kennan, aki szerint egyszerű újításokkal sikerült ilyen eredményt elérni: a halottak szállítását és temetését végző helyieket védőfelszereléssel látták el, a szállításra használt autókat pedig fertőtlenítették. Az irányításuk alatt álló temetőkben regisztrálták a halottakat, így sokkal inkább nyomon tudták követni a járványt, és egyszerűbb volt annak a kapcsolati hálónak a feltérképezése – vagyis az, hogy kivel érintkezett a beteg –, amely szintén kulcsfontosságú volt a járvány megfékezésében.

Kennan becslései szerint 12-13 ezer embert temettek el „biztonságos és méltó" módon. Az utóbbi is rendkívül fontos volt. – Igyekeztünk, hogy az emberek megtarthassák szokásaikat. Ugyanúgy elmondták az ilyenkor szokásos imákat. Az egyetlen kivétel az volt, hogy nem nyúlhattak hozzá a halotthoz, csak körbeállták, valamint az, hogy az embereink védőfelszerelést viseltek – idézik Kennant a nol.hu-n aról, hogy miként sikerült bizalmat  ébrezteniük a helyi lakosságban.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink