2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Teljes abortusztilalom?

Lengyelországban még a megerőszakolt és az életképtelen magzatot váró nőknek sem engednék a terhesség megszakítását – adja hírül az Index.

Hétfőtől szerdáig tárgyalja a lengyel parlament, a szejm az abortusz törvény szigorítását – írja az index.hu. A lengyel klérus által támogatott jogszabály teljesen betiltaná a művi terhességmegszakítást: azt még a megerőszakolt és az életképtelen magzatot váró nőknek sem engednék. Mindezt abban a Lengyelországban, ahol már így is a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye van hatályban. Demográfiai növekedést várhatóan nem eredményezne a javaslat, csak az illegális magzatelhajtások, a születési halálozások száma és az abortuszturizmus növekedne.

Bár most a lengyel közélet erkölcsi és életvédő érvektől hangos, valójában egy politikai alku lehet a döntés hátterében – legalábbis Monika Płatek, a Lengyelországi Női Kongresszus nevű szervezet vezetője erről beszélt a Gazeta Wyborczának, amelyet még a Guardian is szemlézett. A jogvédő azt állítja, hogy Jaroslaw Kaczyński pártja, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) még a tavaly őszi választások előtt egyezett meg a helyi katolikus püspöki konferenciával arról, hogy az egyház kiáll a PiS mellett, cserébe, kormányra kerülve szigorítanak az abortusztörvényen. Płateket egyik fél sem cáfolta.

A XXI. században már szokatlan egyházi-világi alkura az ország sajátos berendezkedése adhat magyarázatot: Lengyelországban még ma is erős a vallásosság, az emberek 89,8 százaléka katolikusnak, az ő háromnegyedük gyakorló hívőnek vallja magát. Ilyen befolyással és hátszéllel pedig könnyű választásokat nyerni. Kaczyński pártja az egyházi kiállást meg is kapta 2015-ben, a lengyel rendszerváltás után a PiS az első párt, amelyik egyedül alakíthatott kormányt, igaz, az okok jóval összetettebbek.

A parlamenti vita a héten hétfőtől szerdáig tart, a végső döntés meghozatalára három hónapja van a törvényhozásnak. Négy végkifejlet lehetséges: elfogadják a teljes tilalmat, bizonyos elemeket megtartanak a beterjesztett javaslatból, teljesen elutasítják azt, vagy népszavazást írnak ki róla. Utóbbi a legvalószínűtlenebb forgatókönyv, de legkorábban szerdán, legkésőbb decemberben mindenképp döntés születik.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink