hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Téli ragály: kétharmadrészt fiatalok esnek áldozatául

Január utolsó hetében az előző priódushoz viszonyítva 26,8 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedések gyakorisága még így is csak negyede az előző év azonos hetében tapasztaltnak – jelenti honlapján az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

A betegek 23,7 százaléka 0-14 éves gyermek, 42,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 20,2 százaléka a 35-59 évesek, 8,3 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
A 4. héten az ország 15 közigazgatási területén emelkedett, négy megyében csökkent, egyben pedig gyakorlatilag nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A 100 000 lakosra jutó betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében valamint a fővárosban volt a legmagasabb, Nógrád és Bács-Kiskun megyében pedig a legalacsonyabb.

A héten 6 influenza B, 3 influenza H3N2 altípusú influenza A vírust azonosítottak, a legtöbbet a szezonális időszak kezdete óta. Az influenza aktivitás hazánkban még mindig alacsonynak minősíthető – összegzi tapasztalatait az OEK. Azt viszont már az időjárásjelentésből tudjuk, hogy a vírusterjedésnek nem kedvező erős lehűlés miatt gyors növekedés a következő egy-két hétben sem várható.

(forrás: OEK)

cimkék

hirdetés

Könyveink