hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat kellene

A cukorbetegség miatti vakság megelőzésére a legjobb megoldás a telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat országos kiépítése és működtetése lenne – vallja dr. Németh János egyetemi tanár.

Csaknem 33 ezer vak ember él az országban, az esetek többségében az időskori makuladegeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben – egyebek mellett ez derül ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos felmérés előzetes eredményeiből. A több mint 3500 fő bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat szerint több mint 218 ezer ötven éves vagy annál idősebb látássérült él az országban, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak, írja a Semmelweis Egyetem honlapja.

Dr. Németh János egyetemi tanár, a kutatás vezetője azt mondja, hogy a vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni. Ehhez szerinte országos szemészeti szűrővizsgálatok bevezetése és folyamatos működtetése lenne szükséges.

A résztvevők csaknem ötöde volt cukorbeteg. Nekik évenkénti szemészeti szűrésre lenne szükségük, ezzel szemben több mint a negyedük (27,4%) számolt be arról, hogy vagy egyáltalán nem, vagy a javasoltnál ritkábban jár ilyen vizsgálatra (26,9%). Vidéken és a kórházaktól távol eső településeken a legrosszabb a helyzet. A cukorbetegség miatti vakság megelőzésére a nemzetközileg is bevált legjobb és hatékony megoldás a telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat országos kiépítése és működtetése lenne – mondja dr. Németh János egyetemi tanár hangsúlyozva, hogy ennek révén a veszélyeztetett cukorbetegek időben kerülhetnének kezelésre, és ezáltal elkerülhetnék a látásromlás kialakulását.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés